TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

16 mei 2007

Van de Europeanen vinden Nederlanders politiek het meest belangrijk

Nederland onderscheidt zich duidelijk van de rest van de Europeanen als het gaat om de waarde die men hecht aan politiek. Ruim tweederde van de bevolking (68%) vindt politiek een belangrijk onderdeel van het leven. Daarmee scoort ons land het hoogst van alle ondervraagde landen. Gemiddeld vindt 41 procent van de Europeanen de politiek belangrijk. Dit blijkt uit de resultaten van Eurobarometer 66.3 die door TNS Opinion/TNS NIPO is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Het onderzoek werd gehouden in 27 EU-lidstaten.

Vrijwilligerswerk
Ook als het gaat om vrijwilligerswerk en `anderen helpen', dan scoort Nederland met 85 procent beter dan het Europees gemiddelde van 78 procent. Werk wordt door 81 procent van de Nederlanders gezien als een belangrijk element in het leven. Daarmee zit ons land net onder het Europees gemiddelde van 84 procent.

Religie
Opvallend is het gegeven dat een relatief laag aantal Nederlanders religie belangrijk vindt. Twee op de vijf Nederlanders vinden dit belangrijk, terwijl gemiddeld genomen 53 procent van de Europeanen hecht aan zijn of haar religie.

Gezondheid, vrienden en familie
Bijna alle Nederlanders vinden gezondheid belangrijk in het leven (99%). Meteen daarna komen vrienden (96%) en familie (89%). Gekeken naar het Europees gemiddelde, dan komt ook gezondheid op de eerste plaats (99%). De nummer twee en drie zijn wel omgekeerd: 97 procent van de Europeanen zegt familie belangrijk te vinden in het leven, gevolgd door vrienden met 95 procent. Ook vrije tijd wordt erg belangrijk gevonden door zowel de Nederlanders (95%), als voor Europeanen in het algemeen (89%).

E4810 | TNS NIPObase CAPI | Het veldwerk vond plaats van 17 november tot 19 december 2006. Hierbij zijn 26.755 inwoners van 27 EU-landen ondervraagd (n=26.755).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS Opinion/TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Wiene Klasema (tel: 020 522 54 96) of Ageeth Ettema (tel: 020 522 54 34) van TNS NIPO.