Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen over de pogingen van de Poolse regering een lid van het Europees Parlement uit zijn ambt te zetten (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2007/05/Beantwoording-vragen-over-de-pogingen-van-de-Pools.html) 21-05-2007 |

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ten Broeke en Van Baalen over de dreigende intrekking van het mandaat van EP-lid Geremek, alsmede door het lid Pechtold over de pogingen van de Poolse regering om een lid van het Europees Parlement uit zijn ambt te zetten. Deze vragen werden ingezonden op respectievelijk 26 en 27 april 2007 met de kenmerken 2060713690 en 2060713780. Deze vragen worden met deze brief gezamenlijk beantwoord.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Drs. F.C.G.M. Timmermans

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken, en de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van de leden Ten Broeke en Van Baalen (VVD) over de dreigende intrekking van het mandaat van EP-lid Geremek, alsmede door het lid Pechtold (D66) over de
pogingen van de Poolse regering om een lid van het Europees Parlement uit zijn ambt te zetten.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het dreigement van de Poolse regering om het mandaat van de liberale Poolse Europarlementariër Geremek (ALDE) af te pakken, omdat hij weigerde een tweede verklaring te tekenen waarin hij aangeeft vroeger niet samengewerkt te hebben met de communisten? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Bent u bekend met de reden waarom de heer Geremek dit heeft geweigerd, zoals geformuleerd in zijn verklaring 'I refuse'? 2)

Antwoord

Ja.

Vraag 3
Bent u bereid direct actie te ondernemen, bijvoorbeeld door het ontbieden van de Poolse ambassadeur, en de Poolse regering duidelijk te maken dat deze aantasting van de onafhankelijkheid van een gekozen Poolse volksvertegenwoordiger onaanvaardbaar is?

Vraag 4

Wat is uw reactie op het bericht dat de Poolse regering probeert het mandaat van de heer Geremek, lid van het Europees Parlement, terug te trekken? Welke actie bent u van plan te ondernemen om dit te verhinderen? Bent u bereid in de eerstvolgende raadsvergadering uw Poolse collega tekst en uitleg te vragen? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?

Vraag 5
Kunt u uiteenzetten of het intrekken van een mandaat van een Europees Parlementslid in strijd is met de democratische principes zoals die in de Europese verdragen zijn vastgelegd?

Antwoord

Wij delen uw zorg en volgen nauwlettend de ontwikkelingen omtrent de Poolse lustratiewet in het algemeen en het mandaat van EP-lid Geremek in het bijzonder. Het is zeer te betreuren dat de heer Geremek met dit probleem te maken heeft gekregen temeer daar hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de strijd voor en het herstel van de democratie in Polen.

Zoals u bekend worden de mandaten van leden van het Europees Parlement per lidstaat nationaal geregeld. Inmiddels is gebleken dat de Poolse wet op grond waarvan de heer Geremek van zijn mandaat ontheven zou worden door het Poolse Constitutionele Hof op belangrijke onderdelen is verworpen vanwege de te brede werkingssfeer. De Nederlandse regering vertrouwt erop dat met deze uitspraak van het Constitutionele Hof de discussie omtrent het mandaat van de Poolse Europarlementariër Geremek tot een bevredigend einde kan worden gebracht en ziet op dit moment geen noodzaak de zaak zelf bij de Poolse regering aan de orde te stellen.


---