Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Kookadvies drinkwater opgeheven

21-05-2007

Het preventieve kookadvies voor drinkwater in een aantal Noord-Hollandse gemeenten is per direct opgeheven. Dit heeft PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland besloten na advies van de VROM-Inspectie. Het drinkwater is volledig betrouwbaar, van goede kwaliteit en geschikt voor consumptie.

PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland heeft sinds vrijdag de e-coli bacterie niet meer aangetroffen in het drinkwater. Het preventief kookadvies was tot en met vandaag van kracht om er zeker van te zijn dat het leidingnet vrij was van de e-coli bacterie. Het hele leidingnet is de afgelopen vijf dagen doorgespoeld en voortdurend gecontroleerd.

Kookadvies
De besmetting in pompstation Hoofddorp werd op 15 mei ontdekt tijdens de dagelijkse controle van de drinkwaterkwaliteit. De e-coli bacterie is een aanwijzing dat het drinkwater mogelijk is besmet met stoffen die onder meer tot buikpijn en diarree kunnen leiden. Uit voorzorg is direct een kookadvies afgegeven. De besmettingsbron bleek zich in één van de zes opslagkelders te bevinden. De betreffende opslagkelder is direct afgesloten. Het kookadvies betrof de gemeenten Aalsmeer, Alkemade (Kaageiland), Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Amstelveen (buitengebied), Uithoorn, Zandvoort, Heemstede (Leidsevaartweg) en Hillegom (Zandlaan en Schoollaan). De opslagkelder is de afgelopen dagen leeggepompt en vandaag start het onderzoek naar de mogelijke oorzaak.

Meer informatie


* Speciaal telefoonnummer PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland: 0800 - 2025

* Site http://www.crisis.nl