Ontwikkelingssamenwerking meest gevalueerde sector

Vorige week heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) de rapportage 'Resultaten in ontwikkeling' over de periode 2005-2006 aangeboden. De Resultatenrapportage over ontwikkelingssamenwerking maakt duidelijk dat hulp helpt en dat het halen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen dichterbij komt. Koenders liet weten 'het belangrijk te vinden om concrete resultaten zichtbaar te maken, omdat ontwikkelingssamenwerking zo ook tot leven komt.'

De voorbeelden laten zien dat er goede resultaten geboekt zijn als het gaat om toegang tot onderwijs voor jongens en meisjes in bijvoorbeeld Uganda en Zambia, maar ook welke hordes nu genomen moeten worden, zoals verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Ook geeft Koenders aan dat 'er nog meer geld en aandacht moet komen voor basisgezondheidszorg om moeder -en kindsterfte terug te dringen'.

Nederland is één van de weinige landen met een resultatenrapportage. Het is géén evaluatie. De rapportage beantwoordt niet de vraag waarom het in sommige landen en op sommige thema's wel of niet werkt. Dat is nu juist het domein van de evaluatie. De resultatenrapportage dient ter aanvulling op het jaarverslag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en maakt dankbaar gebruik van de bevindingen van de vele evaluaties van ontwikkelingssamenwerking die jaarlijks plaatsvinden. Deze evaluaties worden uitgevoerd door gerenommeerde onafhankelijke onderzoeksinstellingen. In tegenstelling tot wat de heer Boekestijn beweert bestaat er reeds een groot aantal van dit soort instellingen en staan er de komende jaren ruim 70 evaluaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking op de rol.

Naast de onafhankelijke Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) worden er door externe onafhankelijke en objectieve onderzoeksbureaus evaluaties uitgevoerd in onze partnerlanden. Ook meten de donoren elkaar onderling de maat, zoals bijvoorbeeld via de 'peer reviews' die worden uitgevoerd door de OESO. Al met al kan ontwikkelingssamenwerking met recht de meest geëvalueerde sector genoemd worden.

Noot voor redacties (