Rabobank Nederland

Goede beschikbaarheid van energie is economische randvoorwaarde

Rabobank overhandigt duurzame energiestudie aan kabinet

Een goede beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie is een essentiële voorwaarde voor een gezonde structurele economische groei. Zonder ingrijpende wijzigingen in ons energiebeleid zullen echter zowel de voorzieningszekerheid als de prijs van energie onvermijdelijk onder druk komen te staan. Dat schrijven onderzoekers van de Rabobank in hun rapport Duurzame energie: de belofte van alternatieve bronnen. De studie is vandaag overhandigd aan premier Balkenende, minister Koenders en staatssecretaris Heemskerk tijdens een werkbezoek in het kader van de slotmanifestatie "Samen werken aan Nederland". Het rapport beschrijft en 'weegt' beknopt de alternatieve energiebronnen die momenteel tot onze beschikking staan.

In het rapport gaan onderzoekers van de Rabobank allereerst in op de noodzaak tot een duurzaam energiebeleid. Vooral de snelle economische groei in opkomende economieën als India en China leidt ertoe dat de wereldwijde energiebehoefte de komende decennia snel zal toenemen. Mede als gevolg van een hogere levensstandaard zou het energieverbruik in opkomende economieën als China en India de komende honderd jaar met maar liefst 600% kunnen toenemen. In geïndustrialiseerde landen zou de stijging 'slechts' 50% bedragen.

Hierdoor neemt de druk op de toch al snel afnemende fossiele energievoorraden (olie, gas en kolen) toe. De bewezen voorraden voor olie en gas zullen binnen vijftig jaar al uitgeput zijn en mogelijk eerder. Een tweede reden voor ongerustheid over leveringszekerheid en prijs van energie is er in gelegen dat de belangrijkste bewezen gas- en olievoorraden zich vooral in regio's bevinden, zoals het Midden-Oosten en Rusland, waarvan wij niet graag afhankelijk willen zijn voor onze essentiële grondstoffen. Individuele bedrijven kunnen energieprijsschommelingen nog enigszins opvangen maar voor de Europese economie als geheel is dat onmogelijk. De fundamentele kwetsbaarheid van Europa voor prijs en leveringszekerheid is door de recente Gazprom crises nog eens aangetoond. Het is dus van levensbelang dat Europa een aangescherpt energiebeleid ontwikkelt, aldus de Rabobank.

De studie gaat in op de voors en tegens van fossiele brandstoffen om vervolgens de voor- en nadelen van alternatieve energiebronnen uiteen te zetten. Behandeld worden windenergie, zonne-energie, waterkracht, bio-energie, waterstof en kernenergie. Ook bespreekt Duurzame energie: de beloftes van alternatieve bronnen de mogelijkheden tot combineren van de afzonderlijke alternatieve energiebronnnen.

Dat alternatieve energiebronnen niet de enige oplossing vormen voor het terugdringen van het broeikaseffect is ook de Rabobank duidelijk. Een apart hoofdstuk is gewijd aan energiezuinig leven en produceren. Want, zo zegt bestuursvoorzitter Bert Heemskerk in zijn voorwoord,"kijken we naar het energievraagstuk, dan wordt duidelijk dat iedereen zonder uitzondering een rol heeft te vervullen. De reductie van CO2-uitstoot en verhoging van onze voorzieningszekerheid kan ook een impuls krijgen door zuinig met energie om te gaan. Door energiebesparing daalt de totale energiebehoefte, waardoor de huidige voorraden fossiele brandstoffen uiteraard langer meegaan. Daarnaast wordt het bij een lagere energiebehoefte gemakkelijker alternatieve energiebronnen te implementeren."