Openbaar Ministerie

Voorgeleiding vijf militairen bij RC

21 mei 2007

Voorgeleiding vijf militairen bij RC

Vanmiddag (21 mei) worden vijf militairen voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem op verdenking van medeplegen van poging doodslag subsidiair openlijke geweldpleging. De Officier van Justitie voert als gronden aan de geschokte rechtsorde en met betrekking tot drie verdachten het recidivegevaar.

De vijf militairen werden, met nog vier andere militairen, op woensdag 16 mei aangehouden in Eindhoven op verdenking van (zware) mishandeling of openlijke geweldpleging tegen een 28-jarige man. Aanleiding zou zijn geweest dat de 28-jarige man de militairen blikjes drinken wilde verkopen, waarop de situatie geëscaleerd zou zijn.

Vier militairen zijn donderdag 17 mei in vrijheid gesteld. Zij worden, op grond van de nu bekende feiten, niet verdacht van geweldpleging tegen de man. Ze blijven wel als verdachte aangemerkt. Hun rol wordt onderzocht.

De vijf militairen die vanmiddag voorgeleid worden, worden verdacht van het meermalen slaan en/of schoppen (tegen het hoofd) van de 28-jarige man. Zij worden verdacht van (het medeplegen van) poging doodslag wegens de ernst van het gebruikte geweld. Deze verdenking is gerezen uit het onderzoek van de afgelopen dagen. Het onderzoek (naar ieders rol) wordt voortgezet.

De militairen zijn 22, 23, 24, 29 en 32 jaar oud. De militairen zijn gelegerd in de kazerne Oirschot.