FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


MEDEDELING

Pseudo-vogelpest vastgesteld bij een hobbypluimveehouder in Sint-Marie- Horebeke 16-05-2007

Het Voedselagentschap heeft paramyxo vastgesteld bij kippen behorende aan een hobbyhouder in Sint-Maria-Horebeke (Provincie Oost-Vlaanderen).

Behalve de twee zieke kippen, waren er bij de betrokken pluimveehouder nog een diverse andere kippen en twee ganzen aanwezig die geen van alle ziek zijn geworden.

Deze ziekte is een totaal andere ziekte dan de klassieke vogelpest of aviaire influenza. Aan de oorsprong liggen trouwens twee verschillende soorten virus. Het Voedselagentschap herinnert er aan dat het hier niet over klassieke vogelpest gaat.

Newcastle disease is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle vogels (wilde en tamme) gevoelig voor zijn. De ziekte wordt veroorzaakt door het NCD- virus (een paramyxovirus) waarvan verschillende stammen bestaan. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig.

Bij besmetting met een erg agressieve stam, treden bij de zieke dieren dikwijls zenuwsymptomen en een massale sterfte op.

De mens is niet gevoelig voor de ziekte. De consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico. Er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid.

De gebruikelijke maatregelen werden ondertussen opgelegd, nl. quarantaine en vaccinatie, alsook een verbod op het verplaatsen van pluimvee in een straal van 500 m gedurende 21 dagen. Er zijn hierop ontheffingen mogelijk in zoverre het professionele pluimveehouders betreft en het pluimvee werd gevaccineerd.

Ons volledig dossier over NCD is raadpleegbaar op de website van het Voedselagentschap: www.favv.be volg FAVV > Beroepssectoren > Dierlijke productie > Dierengezondheid > Dierziekten > Newcastle disease
F.A.V.V. A.F.S.C.A. WTC III - Simon Bolivarlaan 30 - 1000 Brussel WTC III - Bd. Simon Bolivar 30 - 1000 Bruxelles

Meldpunt voor de consumenten: Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13550 Tel. 0800 13550

http://www.favv.fgov.be http://www.afsca.fgov.be