Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de voorzitter Raad van Bestuur UWV Postbus 90801 De heer dr. J.M. Linthorst 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 58285 Telefoon (070) 333 44 44 1040 HG AMSTERDAM Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 1040HG58285

Ons kenmerk UB/A/07/9886 Datum 16 mei 2007

Onderwerp Jaarverslag UWV 2006

Geachte heer Linthorst,

In deze brief geef ik u mijn inhoudelijk oordeel over uw jaarverslag 2006. Tevens ga ik in op het functioneren van UWV in 2006. Daarnaast dient uw besluit tot vaststelling van de jaarrekening 2006 door mij te worden goedgekeurd (artikel 49, zevende lid, van de Wet Structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI)). Ik heb besloten deze goedkeuring te verlenen, waarbij ik uw schrijven d.d. 14 maart 2006 met kenmerk FEZ/PC&A/73784 beschouw als uw besluit tot vaststelling van de jaarrekening 2006, zoals bedoeld in artikel 49, zevende lid, van de Wet SUWI. Een afschrift van het goedkeuringsbesluit treft u hierbij aan.

Conform artikel 49, tiende lid, Wet SUWI zal ik uw jaarverslag en een afschrift van voorliggende brief uiterlijk op 16 mei a.s. aan beide Kamers der Staten-Generaal aanbieden. Met deze zending wordt ook de dertiende voortgangsrapportage SUWI meegestuurd. Een afschrift van de dertiende voortgangsrapportage en de aanbiedingsbrief treft u hierbij aan.


1. Het functioneren van UWV in 2006
Ook in 2006 stond UWV voor een omvangrijke taak. Evenals in 2005 is er gezamenlijk voor gekozen om de hoogste prioriteit te leggen bij de invoering van het beleidsprogramma en het waarborgen van de reguliere bedrijfsvoering. Daarnaast streefde u er naar de dienstverlening verder te verbeteren en de programmatische transformatie af te ronden.

Uit uw jaarverslag 2006 blijkt dat u er in geslaagd bent om het omvangrijke beleidsprogramma in uitvoering te nemen. Ik heb waardering voor de inspanningen die UWV hiervoor heeft geleverd. Wel stel ik vast dat op onderdelen van het beleidsprogramma de komende periode nog stappen gezet moeten worden. Zo is gebleken dat de nieuwe loonaangifteketen nog niet stabiel is, waardoor afnemers van de polisadministratie niet bediend kunnen worden. Ook de tijdigheid van de beslissing en betaling van WW-/TRI-uitkering, aansluitend op de

Ons kenmerk UB/A/07/9886

herbeoordeling, vergt in 2007 verdere verbetering. Tevens hebben zich, vanwege verschillende oorzaken, vertragingen voorgedaan op onderdelen van het beleidsprogramma. Zo is, om een zorgvuldige uitvoering te kunnen waarborgen, besloten om de einddatum van de herbeoordelingsoperatie te verschuiven naar 1 april 2008.

De reguliere bedrijfsvoering van UWV is, met uitzondering van een aantal systeemtechnische verstoringen bij de Ziektewet, op hoofdlijnen onverstoord verlopen. Het verheugt mij dat UWV bij 6 prestatie-indicatoren de in het jaarplan 2006 gestelde norm heeft overtroffen. Positief is ook dat de uitvoeringskosten in 2006 ruimschoots binnen de begroting zijn gebleven. De rechtmatigheid ligt in 2006 nog onder de gestelde norm van 99%. Ook de tijdigheid van de WIA-claimbeoordeling is nog onvoldoende. UWV heeft in 2006 de eerste fase van fusie en transformatie afgerond. Hierbij zijn belangrijke stappen gezet om de dienstverlening te verbeteren. Met het programma De Vernieuwing zal hier de komende jaren een vervolg aan worden gegeven.

Hieronder ga ik nader in op een aantal onderwerpen die van belang zijn geweest bij het formuleren van mijn oordeel over het functioneren van UWV in 2006.


2. Ketensamenwerking
In uw verantwoording over de ketensamenwerking gaat u in op de speerpunten die in het Ketenprogramma 2006 zijn genoemd. Hierdoor ontstaat inzicht in de activiteiten die het afgelopen jaar zijn ontplooid om de ketensamenwerking op een hoger plan te tillen. Ik ga ervan uit dat u ook de concrete resultaten, in termen van prestatie-indicatoren, meer zichtbaar zult maken. Hiermee wordt een eerste invulling gegeven aan het Coalitieakkoord en de ketenmeibrief 2008, waarin UWV, CWI en gemeenten worden aangespoord te komen met gezamenlijke prestatie-afspraken. Ik verzoek u om in verband met de prestatie-afspraken ook aandacht te besteden aan het proces dat zal leiden tot een gezamenlijke verantwoording over de resultaten die op regionaal en lokaal niveau worden geboekt.


3. Werk boven uitkering
UWV heeft in 2006 de focus op werk boven uitkering verder versterkt. Positief zijn de maatregelen die UWV heeft getroffen om het proces gericht op re-integratie van zieke vangnetters te verbeteren. Van de vangnetgevallen die na 13 weken nog ziek zijn, herstelt 76% vóór de maximum Ziektewetduur. De in het jaarplan 2006 afgesproken norm van 75% wordt hiermee behaald. Ik vind het van belang dat UWV in 2007 de prestaties op dit vlak verder verbetert. Het wetsvoorstel activering zieke vangnetters voorziet hierbij in ondersteunende maatregelen.
Tot mijn genoegen stel ik vast dat uw doelstelling om 27.500 klanten te plaatsen door een re- integratietraject in 2006 ruimschoots is behaald. Ook heeft UWV, mede in samenwerking met


---

Ons kenmerk UB/A/07/9886

ketenpartners, verdere stappen gezet om meer maatwerk te leveren bij re-integratie. Zo maakt een toenemend aantal klanten gebruik van een individuele re-integratieovereenkomst (IRO). Het percentage WW-uitkeringsgerechtigden waarvoor tijdig een aanpak voor re-integratie wordt afgesproken (de zgn. re-integratie aanbodquote) ligt over geheel 2006 nog onder de norm. Overigens constateer ik dat in de loop van 2006 de scores op deze prestatie-indicator sterk zijn gestegen, waardoor ultimo 2006 de norm wel wordt behaald. De re-integratie na herbeoordeling vertoont een opgaande lijn. Ik ga ervan uit dat u zich in 2007 maximaal zult inspannen om deze opgaande lijn voort te zetten. Tevens verwacht ik dat als gevolg van de ingezette verbetermaatregelen, het percentage klanten dat na herbeoordeling tijdig wordt aangemeld bij een re-integratiebedrijf zal toenemen.


4. Rechtmatigheid
Ook in 2006 ligt de UWV-brede rechtmatigheid nog onder de gestelde norm van 99%. Dit wordt met name veroorzaakt door problemen bij de ZW-uitkeringen en problemen bij de dagloonvaststelling. Ook het naleven van de Europese aanbestedingsregels vergt nog verbetering. Ik verzoek u de maatregelen om de rechtmatigheid te verbeteren in 2007 onverminderd voort te zetten en hierover te rapporteren in uw halfjaarverslag, waarbij tevens ingaan wordt op de voortgang van de herstelplannen voor oude fouten. Naar aanleiding van bevindingen van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) stel ik voor om voor 1 juli a.s. overleg te voeren tussen UWV, IWI en SZW over de verwachte baten van herstel van oude fouten. Tevens wil ik uw aandacht vragen voor de bevindingen van IWI met betrekking tot de interne beheersing van het fondsenbeheer.


5. Tijdigheid van de uitkeringsverstrekking
De tijdigheid WW ligt ook in 2006 ruimschoots boven de norm. De tijdigheid ZW stond begin