Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de voorzitter van de Raad van Postbus 90801 Bestuur SVB 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 De heer drs. E.F. Stoové Telefoon (070) 333 44 44 Postbus 1100 Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 1180 BH AMSTELVEEN
1180BH1100

Uw brief RvB.71/07/ES/ep Ons kenmerk UB/A/2007/9895 Datum 16 mei 2007

Onderwerp Jaarverslag 2006

Geachte heer Stoové,

In deze brief geef ik u mijn inhoudelijke oordeel over uw jaarverslag 2006 en daarmee over het functioneren van de SVB in 2006. Daarnaast dient uw besluit tot vaststelling van de jaarrekening 2006 door mij te worden goedgekeurd (artikel 49, zevende lid, Wet SUWI). Ik heb besloten deze goedkeuring te verlenen, waarbij ik uw schrijven d.d. 14 maart 2007 met kenmerk RvB.71/07/ES/ep beschouw als uw besluit tot vaststelling, zoals bedoeld in artikel 49, zevende lid, Wet SUWI. Een afschrift van het goedkeuringsbesluit treft u hierbij aan.

Conform artikel 49, tiende lid, Wet SUWI, zal ik uw jaarverslag en een afschrift van voorliggende brief uiterlijk op 16 mei a.s. aan beide Kamers der Staten-Generaal aanbieden. Een afschrift van de 13e voortgangsrapportage en de aanbiedingsbrief treft u hierbij aan.

Het functioneren van de SVB in 2006
SVB heeft in 2006 de met mij overeengekomen prestaties geleverd, waarvoor ik u complimenteer. De uitkeringen zijn juist en tijdig verstrekt. Uit het jaarverslag 2006 komt een positief beeld naar voren van de kwaliteit van het uitvoeringsproces. Vanwege de goede prestaties in het verleden zijn er met SVB hoge streefwaarden ten aanzien van tijdigheid afgesproken. De SVB heeft de streefwaarden voor een tijdige afhandeling van uitkeringsaanvragen gehaald met uitzondering van het onderdeel Anw internationaal. Op het gebied van rechtmatigheid scoort de SVB uitstekend (99,9% terwijl de norm 99% bedraagt).

Klantgerichtheid
U geeft aan dat u in het kader van de verbetering van de dienstverlening graag wil weten hoe tevreden uw klanten zijn. In 2006 heeft u wederom het tweejaarlijks klanttevredenheidsonderzoek gehouden. In 2006 blijft de realisatie van de prestatie-indicator klanttevredenheid met 82% onder de norm van 85%. Er is echter wel een verbetering te constateren ten opzichte van het voorgaande klanttevredenheidsonderzoek over 2004. U verwacht dat door de invoering van de Serviceteams (in het kader van SVB Tien) de

Ons kenmerk UB/A/2007/9895

tevredenheid van klanten zal stijgen. Ik vraag u mij hier in de kwartaalverslagen over 2007 van op de hoogte te houden.

SVB Tien
SVB heeft een ambitieus veranderprogramma SVB Tien in werking gezet om in het jaar 2010 een excellente dienstverlening aan burgers aan te kunnen bieden, de uitvoeringskosten te verlagen, doorlooptijden te verkorten en flexibel te kunnen aansluiten op innovaties binnen de overheid. In 2006 is de een belangrijke doelstelling ­ het werken in serviceteams AKW ­ gerealiseerd.
In het kader van het "Symfonieproject" is afgesproken dat met het eerste kwartaalverslag 2007 een aanvullend document wordt meegestuurd met de meest actuele informatie met betrekking tot SVB Tien, waaronder de veranderstrategie en plannen.

Doelmatigheid
Ik constateer dat u ook in 2006 binnen de budgettaire kaders bent gebleven. De realisatie van de uitvoeringskosten van sv-taken (inclusief dotatie aan voorzieningen) bedraagt 215,6 miljoen. In het kader van de onderrealisatie voor SVB Tien heeft SVB een bestemmingsreserve veranderprogramma 2006/2007 in de jaarrekening opgenomen van 5,1 miljoen. Daarnaast heeft SVB een bestemmingsfonds van 5,089 miljoen voor de Volledige Verzekerde Administratie (VVA) in de jaarrekening opgenomen. Ik stem in met de inzet van de bestemmingsreserve van 5,1 miljoen voor SVB Tien in 2007. In het bijgevoegde besluit wordt dit budget formeel aan het SVB-uitvoeringsbudget 2007 toegevoegd.
Over het bestemmingsfonds VVA zal ik een beslissing nemen in het kader van besluitvorming over VVA.
Uit de jaarrekening blijkt dat dotatie 2006 aan de bestemmingsreserve PGB nieuwe stijl 7,6 miljoen bedraagt. Ik stem in met de dotatie van de onderuitputting PGB aan deze bestemmingsreserve. Ik wil echter nader overleg met u voeren over de status van deze bestemmingsreserve en benodigde omvang in relatie tot de doelstelling ervan.

Rechtmatigheid
Naar aanleiding van bevindingen van IWI verzoek ik u in uw jaarverslag 2007, naast een raming van de herstelkosten van oude fouten, ook een indicatieve raming op te nemen van de verwachte baten van herstel.

Handhaving
Ik ben positief over het feit dat u in het jaarverslag 2006 uitgebreider rapporteert over handhaving dan in voorgaande jaren. Hierbij rapporteert u ten aanzien van handhaving over kengetallen en geeft u een kwalitatieve beschrijving waarbij u in bent gegaan op de doelstellingen die de SVB nastreeft en op de activiteiten die de SVB heeft uitgevoerd.
---

Ons kenmerk UB/A/2007/9895

U geeft aan dat het percentage bekendheid met plichten ten opzichte van 2005 is afgenomen en dat u daarom in 2007 uw inspanningen intensiveert om de bekendheid met plichten te bevorderen. Deze intensivering sluit ook aan bij het Handhavingsprogramma 2007­2010 (Kamerstukken II, 2005/06, 17 050, nr. 331) dat meer de nadruk legt op preventie. Ik vraag u dit in de kwartaalverslagen 2007 te concretiseren en mij op de hoogte te houden van uw inspanningen met betrekking tot handhaving. Met betrekking tot de huisbezoeken AOW wijs ik er op dat nog geen formele besluitvorming is genomen, aangezien dit traject nog loopt.

EDP-audit
Ik ben verheugd met het feit dat u van de EDP-auditor een goedkeurende verklaring hebt ontvangen op het terrein van de gegevensverwerking binnen de eigen organisatie (artikel 5.22 regeling SUWI).

Betrouwbaarheid niet-financieel.
Ik ben verheugd te constateren dat u in uw jaarverslag conform het nieuwe SUWI- normenkader (artikel 5.16 van de regeling SUWI) voor de betrouwbaarheid van de niet- financiële informatie verantwoording heeft afgelegd. Samen met de Inspectie voor Werk en Inkomen ben ik van mening dat uw organisatie de kwaliteit van de informatievoorziening heeft geborgd en goede stappen onderneemt om de kwaliteit van de informatievoorzienig aan te tonen.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(ing. A. Aboutaleb)


---

Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
van houdende Goedkeuringsbesluit van het besluit tot vaststelling jaarrekening Sociale Verzekeringsbank 2006,
Directie Uitvoeringsbesluit, Nr. UB/A/2007/9895

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Gelet op artikel 49, zevende lid, en artikel 6, eerste lid onder f, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

BESLUIT:

Goedkeuring te verlenen aan het door de Sociale Verzekeringsbank getroffen besluit van 14 maart 2007 tot vaststelling van de jaarrekening 2006.

Goedkeuring te verlenen aan het door de SVB getroffen besluit zoals opgenomen in de jaarrekening 2006 tot het vormen van de volgende bestemmingsreserves en bestemmingsfondsen:

- bestemmingsreserve veranderprogramma 2006/2007 ad 5.100.000,--

- bestemmingsfonds VVA ad 5.089.000,--

- bestemmingsfonds Tijdelijke regeling eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening ad 32.500.000,--

De bestemmingsreserve veranderprogramma 2006/2007 wordt uitsluitend benut voor de uitvoering van het project SVB Tien.
Over de inzet van het bestemmingsfonds VVA voor de uitvoering van de VVA zal nadere besluitvorming plaatsvinden. Tot die tijd blijft dit bestemmingsfonds beschikbaar voor SZW. De vorming van het bestemmingsfonds Tijdelijke regeling eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening is bij besluit van 8 december 2006, met het kenmerk AV/PB/2006/100605, reeds goedgekeurd .

's-Gravenhage.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(ing. A. Aboutaleb)

Voor nadere informatie over deze beschikking kunt u terecht bij de hierboven genoemde contactpersoon. Overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht kan tegen deze beschikking schriftelijk bezwaar worden gemaakt door degene wiens belang rechtstreeks bij deze beschikking betrokken is. Daartoe moet binnen zes weken na de dag van verzending van deze beschikking een bezwaarschrift worden ingediend bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, t.a.v. de Directie Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische Aangelegenheden, Bureau Ondersteuning Bezwaar en Beroep, Postbus 90801, 2509 LV 's-Gravenhage. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en ten minste te bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van deze beschikking alsmede de reden(en) waarom de beschikking niet juist wordt gevonden. Verzocht wordt bij het bezwaarschrift een kopie van deze beschikking en van eventuele andere op de zaak betrekking hebbende stukken te voegen. Het bezwaar schort de werking van deze beschikking niet op.

Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
van
houdende toekenning van een aanvullend budget,
Directie Uitvoeringsbesluit, Nr. UB/A/2007/9895

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Gelet op artikel 48, tweede lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

BESLUIT:

SVB voor het jaar 2007 aanvullend budget toe te kennen van:

- 5.100.000,-- voor de uitvoering van het veranderprogramma SVB Tien. Dit budget betreft de in uw jaarrekening gevormde bestemmingsreserve veranderprogramma