Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

Aan de Voorzitter van de

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20017

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk 21 mei 2007 SFB/2007/19306

Onderwerp
Wijziging van onder meer de Wet
studiefinanciering 2000 in verband met uitbreiding van de mogelijkheid met studiefinanciering in het buitenland te studeren en invoering van het
collegegeldkrediet

Bij brief van 15 mei jl. heeft de vaste Commissie voor Wetenschapsbeleid en Hoger Onderwijs van uw Kamer mij een vraag gesteld naar aanleiding van het wetsvoorstel tot Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met uitbreiding van de mogelijkheid met studiefinanciering in het buitenland te studeren en invoering van het collegegeldkrediet (Kamerstukken I 2006-2007, 30 933, A).

De vraag heeft betrekking op de positie van (kinderen van) grensarbeiders. Door de introductie van de zogeheten 3 uit 6 ­ voorwaarde verliezen aanstaande studenten hun aanspraak op Nederlandse studiefinanciering voor het volgen van een opleiding in de grensgebieden (Vlaanderen, `Nederlandstalig' Brussel, Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Bremen) wanneer zij niet voldoen aan die 3 uit 6 - voorwaarde. Dat is overigens een logisch gevolg van de gekozen uitgangspunten die aan het wetsvoorstel ten grondslag zijn gelegd. Zij behouden wel de mogelijkheid om in Nederland te studeren met Nederlandse studiefinanciering. Op grond van het wetsvoorstel behouden overigens de studenten die al aanspraak hebben op studiefinanciering in de grensstreek hun aanspraak.

Als deze studenten minder dan 5 jaar in Vlaanderen of in Duitsland wonen, hebben zij echter ook nog geen aanspraak op de Vlaamse of Duitse studiefinanciering. De ouders kunnen in die periode wel gebruik maken van fiscale compensatie. Zij kunnen er namelijk voor kiezen om in Nederland belastingplichtig te blijven.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Ik realiseer mij dat deze beleidswijziging voor de grensarbeiders vrij plotsklaps tot stand komt, gelet op de korte termijn die nog rest tot de geplande inwerkingtreding van het onderhavige wetsvoorstel. Ik zal dan ook als volgt omgaan met deze kwestie.

Het blijft mogelijk om in de grensstreek te studeren met Nederlandse studiefinanciering zonder dat daar de 3 uit 6 ­ eis wordt geïntroduceerd. Daartoe zal de IB-Groep op grond van de hardheidsclausule een beleidsregel van die strekking opstellen die de huidige beleidsregel Internationale aspecten studiefinanciering Vlaanderen, Noordrijn Westfalen, Nedersaksen en Bremen vervangt. Dat beleid zal in ieder geval gedurende een termijn van 3 jaar worden gevoerd. In die periode zal ik tevens bezien hoe structureel met deze kwestie om te gaan. Hierover zal ik uw Kamer informeren.

Ik ga ervan uit hiermee een bevredigende oplossing te bieden die recht doet aan de positie van de grensarbeiders.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

cc. Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal