PvdA Evert Vermeer Stichting


21 MEI 2007
Vijf vragen aan Harm Evert Waalkens

De afgelopen vier jaar was Harm Evert Waalkens in de Tweede Kamer actief als woordvoerder landbouw. Na de verkiezing van november vorig jaar is Waalkens weer terug in de Kamer, maar nu met ontwikkelingssamenwerking in zijn portefeuille. In het verleden hebben de paden van Waalkens en de EVS elkaar al een aantal maal gekruist, in de meeste gevallen ging het dan over het Europese landbouwbeleid. Tijd om nader kennis te maken; boer zoekt Afrika?

Wat zoekt een Oost-Groningse boer in Afrika?
Ik ben geboren en getogen in Finsterwolde, een klein dorp midden op het platteland. Als boer heb ik me altijd verbonden gevoeld met de natuur en het Groningse landschap. Maar van jongs af aan was ik mij bewust dat de wereld groter was dan Oost-Groningen. In 1976 ben ik bijvoorbeeld in Oppervolta (nu Burkina Fasso) geweest om samen te werken met boeren daar. Voedselzekerheid is de eerste stap naar verdere rurale ontwikkeling en de groei van lokale markten. Het aanzwengelen van de voedselproductie, op voet van gelijkheid, daar wil ik mij
voor inzetten.

Is dit een woordvoerderschap dat je altijd al geambieerd hebt? Ja, eigenlijk wel. Hiervoor was ik in de Kamer woordvoerder landbouw. In de debatten over het Europees landbouwbeleid heb ik mij altijd sterk ingezet voor het veranderen van het stelsel van landbouwsubsidies. Het kan niet zo zijn dat wij een stelsel in stand houden dat ten koste gaat van samenlevingen in ontwikkelingslanden en dat gemeenschapsgeld gebruikt voor het in stand houden van inkomensniveaus zonder daar verplichtingen tegen over te stellen. Als woordvoerder ontwikkelingssamenwerking zet ik die lijn voort.

Waar maak jij je echt druk om, wanneer het over ontwikkelingssamenwerking gaat?
De grote groep allerarmsten in de wereld. Deze mensen moeten we een perspectief geven. Ze moeten een kans krijgen de mee te doen in de ontwikkeling. Wat heb je aan school als je niets te eten hebt, wat heb je aan handelsverdragen als je niet eens voor jezelf genoeg kunt produceren? Klimaatverandering, wereldwijde grondstoffenroof en toenemende druk op landbouwgronden: als we niets doen, zijn het de allerarmsten die de hoogste rekening betalen. Ook daarvoor moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen.

Wat wil je graag bereiken de komende 4 jaar?
Ik blijf mij inzetten voor coherentie. We moeten een coherent beleid voeren dat gericht is op het bereiken van de MDGs. Een eerlijke verdeling van welvaart en politieke stabiliteit. Alle partijen moeten zich eerlijk uitspreken voor hun belangen. Ik zal de OS-woordvoerders van andere partijen dan ook blijven wijzen op de standpunten die ze innemen in de Commissie Landbouw.

Hoe zie je de rol van de EVS?
De EVS heeft volgens mij een unieke dubbelrol: voor politiek en publiek. De EVS moet mij, en mijn collegas, scherp houden en van informatie voorzien. Tegelijkertijd zijn de EVS-debatten en de Afrikadag belangrijk om draagvlak voor OS-beleid te houden en creëren. Ik ben vaak bij EVS-debatten met studenten in debat gegaan. Nuttig en aangenaam, ik verheug me op de debatten die nog gaan komen.