PvdA Evert Vermeer Stichting


21 MEI 2007
Verslag: 'Europese ontwikkelingssamenwerking is op de goede weg'

Hoewel beide fervent Europeaan, gaven zowel Max van den Berg als Bert Koenders aan dat niet alles perfect is aan Europa, zeker niet op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Maar Europa is wel op de goede weg met initiatieven rondom coherentie van beleid, donorcoördinatie en transparantie.

Zaterdag 12 mei was het Amsterdamse Barlaeus-gymnasium voor éen dag omgetoverd tot een Europees circustheater. De PvdA-vertegenwoordiging in het Europees Parlement organiseerde een publieksdag met workshops, films en debatten over Europa. De EVS was verantwoordelijk voor een debat over Europese ontwikkelingssamenwerking. Max van den Berg (vice-voorzitter van het Ontwikkelingscomité in het Europees Parlement) en de kersverse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders gaven daarin uitleg over het belang van een sterk Europa bij internationale samenwerking.

EVS-bestuurslid en gespreksleider Vera Dalm onderwierp het publiek eerst aan een vragenvuur om te testen hoe het met hun kennis over Europese ontwikkelingssamenwerking gesteld was. Raden naar de betekenis van afkortingen als DCI, EDF en ECHO ging een deel van de bezoekers nog goed af, maar de gok van 30 miljard die een bezoeker aangaf als omvang van het Europese hulpbudget zat iets verder van de waarheid. Max van den Berg gaf uitleg dat de 3,5 miljard die de EU geeft ook lang niet slecht was, zeker nu daarvan na lang aandringen van het Europees Parlement een aanzienlijk deel besteed zal worden aan basisvoorzieningen die van essentieel belang zijn om de Millenniumdoelen te halen.

Ook Bert Koenders onderstreepte het belang van de Millenniumdoelen, ook al gaf hij aan dat de realisatie daarvan in sommige landen, onder meer in het door oorlog geteisterde Centraal Afrika die hij de afgelopen week bezocht, nog heel ver weg lijkt. Vooral in zulke gebieden moet ontwikkelingssamenwerking risico durven nemen, aldus Koenders. Europa moet daarnaast blijvend politieke druk uitoefenen op bij voorbeeld de president van Sudan om tot een oplossing van het conflict te komen dat dagelijks honderden mensenlevens kost.

Verder gaf Koenders aan dat hij binnen Europa pleit voor het centraal stellen van de belangen van ontwikkelingslanden bij de huidige onderhandelingen over de zogenaamde EPAs. Dat zijn economische partnerschappen die de EU op dit moment onderhandelt met de ACP-landen, de voormalige Europese kolonies. Als je Coherentie van Beleid serieus neemt, moeten bij deze handelsverdragen de ontwikkelingsdimensies prioriteit krijgen, zo betoogden zowel van den Berg als Koenders. Daarbij is maatschappelijke druk onontbeerlijk, net als bij het welslagen van de WTO-onderhandelingen waarover in de ogen van Koenders ook in Nederland veel te weinig debat gevoerd wordt.

Behoefte aan debat was er bij het publiek wel degelijk, maar het Circus moest weer verder. Maar niet voordat Vera Dalm beide heren vroeg wanneer hun missie geslaagd was. Max van den Berg hoopte dat Europa af en toe het eigen belang op zij kan zetten, ten gunste van de belangen van ontwikkelingslanden. Waarbij Bert Koenders zich volledig aansloot. Immers, volgens Koenders kun je ontwikkelingssamenwerking omschrijven als investeren in de armste landen onder de moeilijkste omstandigheden met de grootste risicos. Een ingewikkelde taak waarbij coherent beleid en Europese samenwerking noodzakelijk zijn.

Door Rachel Castermans