Gemeente Hengelo

'Ik heb wat, krijg ik ook wat?'

Nieuwe folder beschikbaar

De nieuwe versie van de folder 'Ik heb wat, krijg ik ook wat?' is beschikbaar. Deze wegwijzer geeft een overzicht van de huidige compensatieregelingen voor mensen met een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd.

In ons land leven naar schatting 3,7 miljoen mensen die wat hebben. Een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd leidt vaak tot extra kosten. In het ene geval zijn dat dieetkosten, in het andere geval is het een compleet aangepaste woning. Meestal gaat het om een combinatie van kosten voor hulpmiddelen, medische zaken en bijvoorbeeld hulp in het huishouden. Daarom zijn er verschillende regelingen voor vergoeding van kosten door ziekte, handicap of ouderdom.

In de brochure 'Ik heb wat, krijg ik ook wat?' vindt u een overzicht van alle bestaande compensatieregelingen. U leest welke regelingen er zijn, hoe ze werken en waar u terecht kunt voor een aanvraag of meer informatie. Het gaat om de volgende regelingen:
* Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
* Valys

* Zorgverzekeringswet

* Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

* Tegemoetkoming onderhoudskosten thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG 2000)

* Bijzondere bijstand: Wet Werk en Bijstand (WWB)
* Aftrek buitengewone uitgaven: Wet op de inkomstenbelasting
* Jonggehandicaptenkorting

* Ophoging arbeidsongeschiktheidsuitkering

Op de website van Postbus 51 kunt u de brochure downloaden of bestellen, ga naar www.postbus51.nl en dan naar brochures en publicaties. Of haal de folder op bij de Gemeentewinkel.