Project De Maaswerken


Kadeverhogingen Steijl en Tegelen

Maastricht, 21 mei 2007. Om de bevolking langs de Maas beter te beschermen tegen overstromingen, worden de kaden in de gemeente Venlo verhoogd. Deze week start aannemerscombinatie GMB/Oldenkamp, in opdracht van Rijkswaterstaat Maaswerken, met de werkzaamheden aan de kaden in Steijl en Tegelen. Afhankelijk van de (weers)omstandigheden zullen de werkzaamheden tot eind dit jaar duren.

De overstromingen van 1993 en 1995 hebben duidelijk gemaakt dat de beveiliging tegen hoogwater onvoldoende was. Om de bevolking langs de Maas beter te beschermen, worden de kaden verhoogd. Het gaat hierbij om kaden in Roermond, Venlo, Gennep en Mook en Middelaar. Een groot deel van de kaden zijn al verhoogd. Als alle kaden gereed zijn, wordt de kans op overstromingen in dit gebied vijf maal kleiner.

Wat gaat er precies gebeuren

In Steijl wordt ter hoogte van park Waterloo een nieuwe damwand met deksloof aangebracht. Ter hoogte van Maashoek worden alleen de bestaande poeren (kolommen) verhoogd. Op de plek waar voorheen de coupure (doorgang voor voetgangers) zat, wordt een nieuwe coupure gerealiseerd. Tussen Maashoek en de Veerstoep wordt voor de huidige kademuur een nieuwe kademuur gerealiseerd, die is opgebouwd uit een opgemetselde betonnen muur met daarbovenop een demontabel gedeelte. Voorafgaande aan deze werkzaamheden wordt de huidige riolering, die vóór de kademuur ligt, verstevigd. Aan de doorgang in de Veerstoep wordt voorlopig nog niet gewerkt in verband met het zomerseizoen, zodat het veerpont in de vaart kan blijven. Deze werkzaamheden zijn uitgesteld tot het winterseizoen. De kademuur van de Missiebroeders wordt ook pas in een latere fase opgehoogd. Tussen de Missiebroeders en de Roze Zusters wordt deels een nieuwe harde betonnen kade gerealiseerd en deels een nieuwe groene kade van klei. In Tegelen tenslotte wordt langs het fietspad een nieuwe demontabele kade (kade die bij een hoogwatersituatie met schotten wordt dichtgezet) gerealiseerd. De werkzaamheden rondom het appartementencomplex Bastion aan het Zilverschoon worden in een latere fase uitgevoerd.

Bouwverkeer

De aannemer begint deze week met de werkzaamheden op twee locaties, ter hoogte van de huidige ingang van de botanische tuin alsmede langs het fietspad in Tegelen tussen het appartementencomplex aan Zilverschoon en Watermunt. Vanaf 28 mei wordt ook begonnen in Maashoek. Vanaf medio juni start het werk aan de kademuur langs de botanische tuin en Sequoiahof. De harde kade achter de Sint Michaelstraat wordt vanaf begin juni gerealiseerd. Na de bouwvakantie wordt gestart met de groene kade achter de Kloosterstraat alsmede de kademuur van de Roze Zusters.

Gevolgen voor het verkeer

Tijdens de werkzaamheden aan de kade langs het fietspad in Tegelen tussen het klooster van de Roze Zusters en Medaillon zal dit fietspad voor het fietsverkeer worden afgesloten. Voor de fietsers wordt een omleidingroute ingesteld via de Riviersingel en Kloosterstraat. In Steijl zal het bouwverkeer in het zuiden via de Waterloostraat/Maashoek worden ontsloten en in het noorden via de Maastraat/Veerweg. In Tegelen zal het bouwverkeer in het zuiden gebruik maken van Erkenkamp/Kloosterstraat/Bereklauw en in het noorden van de Engerstraat/Riviersingel/Beemdkroon/Medaillon.

Meer informatie

Voor al uw vragen en opmerkingen over de werkzaamheden aan de kaden kunt u bellen, mailen of schrijven naar Loket Maaswerken. Ook kunt u bij het loket terecht als u een klacht heeft vanwege overlast of omdat u schade heeft geleden. Telefonisch zijn de medewerkers van Loket Maaswerken bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.