Ingezonden persbericht


Persbericht

Hogere kwaliteit en lagere kosten dankzij satelliet in precisielandbouw

Kenmerk
ZMVE.07.0041
Datum
21 mei 2007

De ZLTO geeft samen met projectpartners CZAV, Nedato, BasFood en de Wilhelminapolder een vervolg aan de proef met satellietbeelden van aardappel- en graanpercelen uit 2005/2006. Het voordeel voor de teler: hogere kwaliteit en productiviteit van de teelt en een besparing op de kosten van bemonstering, bemesting en waterverbruik.

Er wordt een driejarig programma gestart om telers bij te staan met adviesproducten die ontwikkeld zijn en nog worden ontwikkeld vanuit satellietbeelden. Daarop is te zien of er bijvoorbeeld stikstof of water op het perceel aangebracht moet worden. Het programma Precisielandbouw & Geo-informatie bestaat uit een aantal samenhangende pilots en projecten. Die kijken doorgaans hoe de informatie het beste ontsloten kan worden naar de individuele telers voor de gegevens per perceel. De ZLTO werkt in dit programma samen met telersgroepen, landbouwbedrijf Wilhelminapolder en ketenpartners, waaronder Nedato en CZAV. BasFood levert de satellietdiensten. Dat bedrijf gebruikt bij de satellietfoto's eigen rekenmodellen en bewerkingen. De gebruikte technologie 'remote sensing' zorgt ervoor dat er op afstand nauwkeurige waarnemingen mogelijk zijn. Naast de provincies Noord-Brabant en Zeeland wordt ook het NIVR (Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart) betrokken bij dit programma, dat een concrete bijdrage levert aan het LNV-streven te komen tot een duurzame landbouw.

De producten van BasFood onderscheiden zich van andere satellietdiensten. Ze beperken zich niet tot omgevingsfactoren als bodemgesteldheid, temperatuur en vochtigheid, maar kijken ook naar de groei en kwaliteit van de plant. De informatie wordt verkregen van de gewassen boven en onder de grond. Door deze actuele informatie weten telers wanneer ze moeten bijsturen in het groeiproces. Daarnaast kunnen ze de opbrengst van het perceel voorspellen. Bij aardappelen en granen kan eveneens het drogestofgehalte worden bepaald. Het is de bedoeling dat agrarische ondernemers op den duur online via het managementpakket toegang hebben tot plaatsspecifieke gewasgroei- en opbrengstinformatie. Deze informatie stelt ondernemers in staat de opbrengsten kwalitatief te verbeteren. Hierdoor wordt beter ingespeeld op de wensen van de consument. Precisielandbouw, onder meer informatie van de agrariër, satelliet- en grondsensoren en plaatsbepalingsystemen, maakt de teelthandelingen efficiënter en effectiever.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 18.000 leden die ruim 10.500 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.

Noot voor de pers: voor meer informatie M. Venner, woordvoerster. Telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36.

---- --