Consumptie mineraal- en bronwater met 12% gestegen

21.05.2007 / 16:49 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nfi

Nfi

Verpakt water neemt een enorme vlucht
Consumptie mineraal- en bronwater met 12% gestegen

Rotterdam, 21 mei 2007

De Nederlandse consument weet steeds vaker zijn weg te vinden naar verpakt water. De consumptie van mineraal- en bronwater is van 19 liter per hoofd van de bevolking gestegen naar 21,3 liter in 2006. Dit is een toename van 12% vergeleken met 2005. Zo blijkt uit de definitieve cijfers van de Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI). Deze zomer verschijnt het NFI Jaarboek met daarin de cijfers en trends van het afgelopen jaar.

De totale consumptie van mineraal- en bronwater is met 38,5 miljoen liter gestegen ten opzichte van 2005. Deze enorme stijging is grotendeels te verklaren door de lange en warme zomer van 2006. Het KNMI noemde juli en september zelfs de warmste maanden in drie eeuwen. En hoe warmer de omstandigheden, hoe meer vocht mensen kwijtraken. De consument koos tijdens deze maanden massaal voor water. Het veranderende klimaat in Nederland heeft dus een belangrijk aandeel gehad in de stijging van verpakt water.

Gezondheid
Een andere oorzaak voor de stijging van de waterconsumptie is het toegenomen gezondheidsbewustzijn onder de Nederlandse bevolking. Mensen hebben per dag anderhalf tot twee liter vocht nodig om 'lekker in hun vel' te zitten. Mineraal- en bronwater zijn hierbij ideale dorstlessers. Dit water is natuurzuiver en bevat nul calorieën. Daarnaast draagt water bij aan een goede spijsvertering en voert het afvalstoffen af. Door de gezondheidstrend weten steeds meer consumenten hun weg naar verpakt water te vinden.

Kwaliteit
Verpakt water is in Nederland niet alleen een goede dorstlessende en gezonde keuze, maar ook een verantwoorde. Aan mineraal- en bronwater worden door de wet namelijk strenge eisen gesteld. Dit betekent dat de kwaliteit van verpakt water in Nederland optimaal is. Niet alleen de kwaliteit van het water is uitstekend, maar ook de verpakkingen zijn van kwalitatief hoog niveau. Verder bieden producenten de waters in handige formaten aan, zodat deze makkelijk mee te nemen en onderweg te consumeren zijn. Of dit nu gebeurt op het strand, aan het zwembad, in de trein of tijdens het sporten. Dit alles heeft ertoe geleid dat de waterconsumptie in Nederland in 2006 enorm is toegenomen.

2007
Na een veelbelovende warme aprilmaand en een geval van drinkwaterbesmetting in Noord-Holland is de prognose dat de consumptie van water over het eerste half jaar van 2007 hoger uit gaat komen dan het eerste half jaar van 2006.

Tabel
2003 2004 2005 2006
Totale consumptie mineraal- en bronwaters (in 1.000.000 liters) 300,1 305,8 310,2 348,7
Consumptie per capita (in liters)
18,5 18,8 19,0 21,3
Bron: Commissie Frisdranken en Waters

De Vereniging Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI) is de brancheorganisatie voor de in Nederland gevestigde producenten en verkoopkantoren van frisdranken en mineraalwaters.