Boekrecensie essay 5 Onze Gezamenlijke Toekomst

21.05.2007 / 17:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Senternovem1

Senternovem1

Utrecht, 21 mei 2007

20 Jaar duurzame ontwikkeling in een handzaam boekje

20 Jaar geleden schreef de commissie Brundtland het rapport Our Common Future. Een rapport waarin duurzame ontwikkeling centraal stond. Vandaag de dag is duurzame ontwikkeling actueler dan ooit.

Een generatie verder
De definitie van duurzame ontwikkeling uit het Brundtland-rapport klinkt als volgt: 'Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.'
We zijn nu 20 jaar dus een generatie verder. Een goed moment om ons af te vragen hoe het ermee staat. Waar zijn we met duurzame ontwikkeling? Waar willen we heen? Hoe komen we daar en wie lopen er voorop? Herman Verhagen maakte de tussenbalans op en schreef het boekje Onze Gezamenlijke Toekomst. Naast zijn eigen beschouwingen stelde hij deze vragen aan 11 sleutelpersonen van zeer verschillend pluimage. Het is een begrijpelijk en hartverwarmend verhaal voor leken en kenners geworden.

Duurzaam ontwikkelen kun je leren
Het boekje Onze Gezamenlijke Toekomst is uitgekomen binnen de reeks Duurzame Ontwikkelingen van het overheidsprogramma Leren voor Duurzame Ontwikkeling.

Eerder verschenen in deze reeks:

1. Duurzaam Besturen (Mirko Noordegraaf en Karlijn van Lierop)
2. Duurzame overheid? Tijd voor Duurzaam Leiderschap (Anastasia Kellermann)
3. En nu echt aan de slag met duurzame ontwikkeling! (Wilma Aarts en John Grin)
4. De akoestiek van Sociaal Leren (Noor van der Hoeven, Arjen Wals en Harm Blanken)

De essays zijn te downloaden via
www.senternovem.nl/Leren.voor.duurzame.ontwikkeling/publicaties

Bestellen kan ook, via de e-mail: LvDO@SenterNovem.nl of op telefoonnummer (030) 239 3412, maar de oplage is beperkt (op is op).

Leren voor Duurzame Ontwikkeling is een programma van verschillende ministeries dat mensen in de praktijk leert hoe ze een duurzame afweging kunnen maken voor een betere leefomgeving. SenterNovem voert het programma uit en ondersteunt met raad, daad en financiën.


---