Artsen zonder Grenzen


Bestrijding cholera Congo-Brazzaville afgerond

21/05/2007 16:33 -- Na het behandelen van ruim 4.000 patiënten sloot Artsen zonder Grenzen eind april het noodhulpprogramma tegen cholera in Congo-Brazzaville. De ziekte was op z'n hevigst in de Pointe Noire, de belangrijkste havenstad van het land. Ook uit de hoofdstad Brazzaville en andere steden werden gevallen gemeld.

Cholera is een bacteriële ziekte die tot hevige diarree kan leiden. De ziekte verspreidt zich via besmet water. Zonder behandeling kan een patiënt uitdrogen, met grote kans op fatale gevolgen.

De eerste gevallen van diarree in Pointe Noire werden al in november 2006 geregistreerd. Pas in januari 2007 verklaarden het ministerie van Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF de uitbraak tot een epidemie. Er waren toen al 2300 gevallen gerapporteerd.

Artsen zonder Grenzen startte haar noodhulpoperatie op 29 januari. Een speciaal team zette drie cholerabehandelcentra op en bevoorraadde het ziekenhuis van Pointe Noire met medicijnen en medische materialen om de ziekte te bestrijden.

Na een paar weken kwamen er ook berichten over cholera uit Brazzaville. Artsen zonder Grenzen ondersteunde daar het ministerie van Volksgezondheid met het behandelen van patiënten in het ziekenhuis en onder meer het opzetten van twee cholerabehandelcentra. Verder hielp Artsen zonder Grenzen het ministerie ook met cholerabehandelcentra in de steden Loudima en Pont de Niari.

Van november 2006 tot april 2007 werden 6452 gevallen en 56 doden gerapporteerd in Pointe Noire en 564 gevallen en vier doden in Brazzaville. In totaal behandelde Artsen zonder Grenzen zo'n 4.000 mensen. De teams trainden 120 gezondheidswerkers in het runnen van een cholerabehandelcentrum.

Ondanks de hevigheid van de laatste uitbraak heeft de overheid erg weinig verbeterd aan de drinkwatervoorziening voor de inwoners van Pointe Noire en Brazzaville. Ook gezien de slechte beschikbaarheid van gezondheidszorg in Congo-Brazzaville blijft Artsen zonder Grenzen waakzaam voor mogelijke uitbraken van besmettelijke ziekten in het land.

Artsen zonder Grenzen in Congo-Brazzaville

Artsen zonder Grenzen teleurgesteld over beroep in rechtszaak losgeld