Volker Wessels Stevin NV

Twee belangrijke opdrachten voor Applied Ultrasonics Europe

Applied Ultrasonics Europe, een samenwerking van VolkerWessels en Applied Ultrasonics USA, heeft twee grote opdrachten verworven voor innovatieve levensduurverlening in de Europese offshore- en bruggenbouwsector. In Rotterdam gaat de onderneming kritische lassen voor een olieboorplatform behandelen met Esonix® UIT en in Duitsland wordt deze techniek bij de knooppunten op een 125 meter lange verkeersbrug over de A73 gebruikt.
De innovatieve lasnaadbehandelingstechniek, Esonix® UIT (Ultrasonic Impact Treatment), verbetert de technische levensduur van staalconstructies en werktuigbouwkundige componenten aanzienlijk. De techniek kan worden toegepast op willekeurige metalen voor het verbeteren van de fysische en mechanische eigenschappen van deze materialen.

In de dokken van Keppel Verolme in Rotterdam wordt het olieboorplatform Noble Ton van Langeveld van offshoregigant Noble Drilling gerenoveerd. De kritische lassen in de stalen draagconstructies, die aan vermoeiing onderhevig zijn geweest, behandelt Applied Ultrasonics met Esonix® UIT. De behandeling vindt plaats in mei en juni van dit jaar en zorgt ervoor dat de levensduur van de lassen wordt verdubbeld.

In Duitsland behandelt Applied Ultrasonics Europe de kritische knooppunten op een nieuwe slanke verkeersbrug over de A73 bij Suhl-Lichtenfels. Alleen met Esonix® UIT kunnen de lassen de grote krachten op de smalle brug opvangen. De opdrachtgever is Autobahndirektorat Nordbayern. Het project wordt begeleid door Dr. Mangerig van de Universität der Bundeswehr. De behandeling vindt plaats in augustus van dit jaar. Hierna is de levensduur van deze kritische knooppunten minimaal verdubbeld.

De twee opdrachten zijn een mijlpaal voor Applied Utrasonics Europe, dat nog niet eerder projecten van een dergelijke omvang heeft uitgevoerd. De markt ontwikkelt zich positief. Na enkele jaren van intensieve beoordeling door onafhankelijke partijen, en testen door meer dan vijftien gerenommeerde onderzoeksinstituten in Noord-Amerika, Europa en Azië, wordt de Esonix® UIT technologie nu ook in Europa toegepast en geaccepteerd voor het verbeteren van de levensduur van staalconstructies. Ook vindt er een verbetering plaats in de betrouwbaarheid tijdens onderhoud aan bestaande constructies en in de ontwikkeling van nieuwe producten.