PvdA Europees parlement


Debat met Balkenende: EU moet socialer en democratischer

21 mei 2007

Nu de onderhandelingen over een nieuw verdrag volop bezig zijn, is het tijd voor Balkenende om kleur te bekennen. In het debat met het Europees Parlement woensdagmiddag in Straatsburg moet de premier laten zien dat hij een democratischer en socialer Europa wil. Dit zal PvdA-delegatieleider Max van den Berg woensdag in zijn bijdrage benadrukken.

"Het wordt tijd om precies aan te geven hoe we het willen hebben. Balkenende moet niet in vaagheden blijven steken. Nederland moet weer in de voorhoede van landen komen die weten waar het met de EU heen moet."

Juist vandaag komt Max van den Berg met een brochure met als titel 'De Toekomst van Europa', op naar een nieuw verdrag´. De brochure gaat in op de vraag welke punten er opgenomen moeten worden in een nieuw verdrag en waarom. Zo wil Van den Berg een versterkt subsidiariteitsprincipe en meer invloed van de nationale parlementen. Uitgangspunt van Europese samenwerking moet zijn dat alles op een zo laag mogelijk bestuursniveau wordt geregeld. Alleen zaken waarbij Europese samenwerking meerwaarde heeft, moeten door Brussel worden opgepakt.

Er zijn duidelijke punten waarop méér samenwerking nodig is, zoals klimaatbeheersing, milieubescherming, energiebeleid, asielbeleid, buitenlands beleid en grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme. De PvdA wil weer géén Europese bemoeienis in de publieke sector. Van den Berg: "De Europese interne markt heeft veel voordelen en welvaart gebracht. Maar marktwerking is niet in alle onderdelen van de maatschappij gewenst. De afbakening van bevoegdheden moet duidelijk in een nieuw verdrag geregeld worden." Daarnaast pleit hij ervoor de scherpere toetredingscriteria voor nieuwe lidstaten op te nemen, evenals het burgerinitiatief, het Handvest van de Grondrechten en het afschaffen van veto´s op gebieden als buitenlands beleid en asielbeleid.

Van den Berg heeft woensdagmiddag spreektijd in het debat met Balkenende. Vanavond is hij om 18 uur in de persbar in het Europees Parlement in Straatsburg om zijn nieuwe brochure aan te bieden en toe te lichten.