Ingezonden persbericht


19 april
PERSBERICHT

Ontmoet de meester van het licht

Officiële opening Vermeercentrum in Delft op 23 mei

DELFT - De wereldberoemde schilder Johannes Vermeer (1632 -1675) krijgt weer een eigen plek in Delft als op 23 mei a.s. het Vermeercentrum officieel open gaat. De bezoeker stapt er binnen in het 17e-eeuwse Delft, bekijkt afbeeldingen van Vermeers hele oeuvre op ware grootte, vindt de verhalen achter zijn schilderijen en ziet hoe de magie van Vermeers werk fascineert tot op de dag van vandaag. Het Vermeercentrum is een initiatief van de Stichting Vermeer in Delft en is gevestigd op de historische locatie van het voormalige St. Lucasgilde, het kunstenaarsgilde waar Vermeer jarenlang hoofdman was.

Het Vermeercentrum biedt een ontdekkingstocht door het leven, het werk en de stad van de meester van het licht. Het geeft op geheel eigentijdse wijze inzicht in het leven en werk van de schilder en de stad Delft in de Gouden Eeuw. Op 1000 m2, verdeeld over vier verdiepingen, krijgt de bezoeker een scherp beeld van de 17e-eeuwse wereld van kunst en wetenschap, welvaart en culturele bloei. Het is een kennismaking met de werkwijze van Vermeer, zijn atelier, zijn klanten tot aan zijn gezin en zijn rijke schoonmoeder. Bovendien kun je letterlijk in één van zijn schilderijen stappen.

Het Vermeercentrum toont Vermeers wereld enerzijds met hoogwaardige reproducties op ware grootte, met citaten uit Vermeers beeldwereld en met 17e-eeuwse objecten en met stijlelementen. Anderzijds werkt het centrum met eigentijdse interactieve media. Je wordt geprikkeld om, net als Vermeer en zijn tijdgenoten, te kijken met behulp van 17e-eeuwse lenzen, kijkkasten en een echte camera obscura. De bezoeker doorgrondt vervolgens Vermeers werk met behulp van projecties, touchscreens, webcams en interactieve installaties.

Het Vermeercentrum is de enige plek ter wereld, waar Vermeers volledige oeuvre op eigentijdse wijze toegankelijk wordt gemaakt. Zijn wereld, zijn tijd en zijn werk komen letterlijk dichterbij. Het is een wereld van rust en inspiratie, licht en perspectief, stilte en verborgen betekenissen, respect en creativiteit. Een wereld die - zo blijkt uit succesvolle tentoonstellingen, romans, films tot aan een opera - juist ook in onze tijd, vele mensen blijft fascineren.

Vermeer herberg

Vermeer groeide op in een herberg. In de eigentijdse herberg Café Mechelen in het Vermeercentrum wordt koffie en thee met vers gebak of een broodje geserveerd. En zoals op Vermeers schilderijen een glas wijn, muziek en goed gezelschap.

Vermeer winkel

Op de begane grond biedt de winkel een uitgebreid assortiment boeken, posters, kaarten, (relatie)geschenken en souvenirs.

Adres

Vermeercentrum

Voldersgracht 21
2611 EV Delft
T 015 - 213 85 88
E info@vermeerdelft.nl
W www.vermeerdelft.nldf

Open

maandag t/m zaterdag van 10 -18 uur, van november t/m maart tot 17 uur; zondag van 10 - 17 uur. Gesloten 25 december en 1 januari.

Entree E 8.
Kinderen 4 t/m 11 E 4, 65+ kaart E 6, gezinskaart E 18. Groepen (min. 15 personen) E 7.

Rondleidingen, workshops en lezingen op aanvraag.
Vermeerwinkel en Vermeercafé ook zonder entree toegankelijk.

Openbaar vervoer

Trein naar station Delft (vanaf het station 10 minuten lopen). Tram 1 vanaf station Delft en Den Haag Centrum en Den Haag HS (halte: Binnenwatersloot), 4 minuten lopen. Bus 61 (halte: Burgwal), Bus 129 (halte: Phoenixstraat) 4 minuten lopen. Parkeren: Parkeergarage aan de Phoenixstraat, 3 minuten lopen.

Noot voor redactie