Gemeente Weert

26 april 2007

OUDE ARCHIEF BISSCHOPPELIJK COLLEGE TER INZAGE IN GEMEENTEARCHIEF WEERT

Het oude archief van het Bisschoppelijk College Weert-Cranendonck wordt op 21 mei 2007 officieel overgedragen aan het Gemeentearchief Weert. De verklaring van inbewaringgeving zal dan namens de school getekend worden door mevrouw V. Gommers en de heer A. Molenaars, respectievelijk voorzitter en lid van de centrale directie van het Bisschoppelijk College. Namens de gemeente Weert zal gemeentearchivaris Jos Wassink tekenen.

Het Bisschoppelijk College is al in 1648 opgericht, daarmee is het een van de oudste scholen voor voortgezet onderwijs in ons land. Het begon als Latijnse School. Het archief bevat informatie vanaf de begintijd. Interessant zijn de leerlingenlijsten, die teruggaan tot 1852. Van de financiële administratie is veel bewaard gebleven. Van rond 1900 is er een serie registers waarin de kosten per interne leerling worden genoemd. Er zijn kosten voor: kostgeld, bewassing, beddegoed, pianolessen, vioollessen, tekenlessen, sigaren, schoenmaker, geneesheer etc. Dat de school ook later veel waarde hechtte aan een brede algemene vorming voor de leerlingen blijkt uit de musicals die werden opgevoerd. De teksten ervan kan men terugvinden in het archief. Ook waren er vele schoolbladen, met titels als "De Enterhaak", "De Magneet", "Kriterion", "Part en Deel". Ook over de oude schoolgebouwen in het centrum van Weert en over de andere bezittingen van het college kan men in het archief gegevens vinden.

Het archief bevat ook ruim 9000 losse foto's. Ze zijn allen keurig beschreven en verpakt. De oudste foto's dateren van 1885. Jaarlijks werden er klassefoto's gemaakt. De jongste foto's zijn van 2006. Er zijn foto's van bijzondere gebeurtenissen, sportwedstrijden en activiteiten van de internen in het pensionaat dat aan de school verbonden was. Daarnaast zijn er veel fotoalbums, onder andere een prachtig album over de viering van het 300-jarige bestaan in 1948.

De archiefstukken kan men vanaf 21 mei a.s. inzien in de studiezaal van het Gemeentearchief. Een inventaris op het archief zal nog dit jaar geraadpleegd kunnen worden op de website van het Gemeentearchief Weert: www.gemeentearchiefweert.nl.

Ter gelegenheid van de overdracht van het archief is er in de studiezaal van het Gemeentearchief Weert, op de begane grond van het Weerter stadhuis, een kleine expositie over het Bisschoppelijk College ingericht. De expositie loop van 21 mei tot 1 juni. Men kan daar in die periode op werkdagen van 9.00 tot 12.15 uur en van 13.30 tot 17.00 uur gratis terecht.

Noot voor de media,