Gemeente Tytsjerksteradiel


14 mei 2007

Burgum, 14 mei 2007
PB 2007 / 030

Bijzondere woonwijk in Jistrum

In Jistrum wordt op de voormalige bedrijfslocatie van transportbedrijf 'Combex' een bijzondere woonwijk gerealiseerd. Het bedrijf lag ingeklemd tussen woningen en is met gemeentelijke inspanning verplaatst. Na een ingrijpende sanering is de locatie inmiddels geschikt voor woningbouw en wel van bijzonder allure.

Officieel startsein
Maandag 21 mei van 15.30 tot 17.00 uur is een bijeenkomst voor alle betrokkenen. De wethouders Maaike Prins en Houkje Rijpstra geven het officiële startsein voor de bouw van de wijk. Met een hoogwerker plaatsen zij een groot regenwatersysteem in één van de bouwkavels. Daarnaast verzorgen leveranciers een korte presentatie over de speciale voorzieningen in deze wijk. Ontvangst en presentaties zijn in Hotel Phoenix, Joost Wiersmaweg 24 in Jistrum.

Bijzondere werkwijze
Het plan voor de wijk is op een bijzondere wijze totstandgekomen. Met slechts de grenzen van het plan op papier is de wijk ingetekend in samenwerking met zes dorpsvertegenwoordigers. Binnen een half jaar was het huidige plan klaar. Er komen met woningen voor uiteenlopende doelgroepen. Tijdens een drukbezochte voorlichtingsavond zijn de plannen gepresenteerd aan het dorp, waar ze positief zijn ontvangen.

Starterswoningen
Voor 140 duizend euro een halfvrijstaande woning vrij op naam? Jazeker, dat kan in Jistrum. In de wijk komen vier duurzame en complete starterswoningen. Huizen compleet met regenwatersysteem en garage op percelen tussen de 245 en 275 vierkante meter grond. Met de huidig lage hypotheek lasten een bijna ongelooflijke mogelijkheid voor starters in Jistrum!

Duurzame wijk
In de wijk komen alleen gebakken straatstenen te liggen. Gebakken stenen hebben een langere levensduur dan betonnen bestratingsmateriaal en ogen bovendien veel natuurlijker. In alle woningen komt een regenwatersysteem, waarmee regenwater benut wordt voor de wc, wasmachine en schoonmaakklussen in en om het huis. Dit regenwatersysteem, met een opslag van 7.500 liter is voldoende voor de meest waterverslindende activiteiten. De starterwoningen hebben een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) die ruim beneden de landelijk norm van 0,8 ligt. De EPC wordt bepaald door veel verschillende maatregelen van isolatie tot warmteterugwinning uit douchewater en van zonoriëntatie tot een slimme indeling (bv. korte leidingen) van de woning.

Vegetatiedak
Het gebouw met16 woningen voor ouderen, samen onder één dak, krijgt een bijzonder dak, namelijk een vegetatiedak. Vegetatiedaken hebben een hoge isolatiewaarde en hebben een belangrijke functie op het gebied van waterhuishouding. Regenwater op een vegetatiedak komt veel langzamer "vrij" op de riolering dan die van gladde dakoppervlakten. Het vegetatiedak is de eerste die de woningbouwcoöperatie (CHF) realiseert op een collectieve woonvorm én in Tytsjerksteradiel.

informatie
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het team Communicatie van de gemeente Tytsjerksteradiel: Anke Meijer, tel.(0511) 460 518
Joke Breembroek, tel. (0511) 460 966 (ma,di,vr)