Voedingcentrum


Appelboomgaard strijdtoneel jeugdprogramma ZigZag

17 mei 2007

Op 21 mei krijgen kinderen een kijkje in de wereld achter de appel. Dan zijn bloeiende appelboomgaarden het strijdtoneel van het KRO jeugdprogramma ZigZag. De opnames zijn een initiatief van PPO Fruit, het promotiebureau voor de fruitsector, in samenwerking met INOVA Fruit en het Voedingscentrum.

ZigZag, een programma voor de bovenbouw van de basisschool, is elke keer op een andere, bijzondere locatie. De opnames voor deze afleveringen zijn gemaakt op het Fruitkenniscentrum Randwijk tijdens de bloeiperiode. En passant komen de kijkers veel te weten over appels: bijvoorbeeld waarom ze zo gezond zijn en hoe ze worden geteeld. Het Voedingscentrum vindt dat belangrijk, want Nederlandse jongeren eten te weinig fruit en weten weinig over de fruitteelt. Dat appels aan bomen groeien is voor velen van hen niet vanzelfsprekend. Laat staan dat zij weten wat een fruitteler doet of hoe appelbomen eruit zien.

Speurtocht
In deze aflevering nemen twee teams van elk twee kinderen het tegen elkaar op tussen de appelbloesem. Tijdens een speurtocht komen ze allerlei opdrachten tegen die draaien rond het werk van de fruitteler en waarbij ze een munt kunnen verdienen. Zo moeten ze zo snel mogelijk appels sorteren. Rond de opdrachten wordt ruim de tijd genomen om wetenswaardigheden over fruit te vertellen en te tonen.

De aflevering in de boomgaard wordt uitgezonden op maandag 21 mei om 18 uur.