Voedingcentrum


Doe de Balansdag-test

21 mei 2007

Bijna 90% van de Nederlanders kent de Balansdag, zo blijkt uit recent onderzoek van TNO. Circa de helft neemt ook wel eens zo'n dagje minder na een dagje te veel. Het Voedingscentrum is blij met dit succes. De Balansdag is bedoeld als handvat om de leefstijl te verbeteren. De online Balansdag-test geeft een persoonlijk advies om gezonder te leven. Zo wordt de stap tussen weten en doen nog kleiner.

Soms lukt het niet om de balans te bewaren met alle verleidingen om ons heen. We eten en drinken dan te veel en bewegen te weinig. Een Balansdag helpt om het evenwicht te herstellen na zoân dag te veel. De Balansdag is een extra actieve, gezonde dag waarop je gewoon eet volgens de Schijf van Vijf. Maar je neemt geen extra's zoals snoep, koek, snacks en calorierijke drankjes en je beweegt wat meer. Door bewust om te gaan met eten wordt de gezonde keuze ook op andere dagen gemakkelijker. Het is geen dag om zonder schuldgevoel een dag van overconsumptie 'weg te lijnen'.

De Balansdag maakt creatief

Het Voedingscentrum is ervan overtuigd dat het regelmatig nemen van zo'n Balansdag kan helpen om de leefstijl te veranderen. Uit de reacties op de Balansdag-nieuwsbrief blijkt dat de Balansdag mensen creatief maakt. Zij verzinnen voor zoân dag gezonde alternatieven voor vaste gewoontes. Eén gewoonte blijvend veranderen heeft al effect. Bijvoorbeeld snacktomaatjes in plaats van een zak drop in de snoeppot op het werk. De Balansdag is bedoeld om mensen bewuster te maken van het feit dat hoeveel je eet en drinkt in balans moet zijn met wat je écht nodig hebt. De Balansdag is voor iedereen belangrijk ook voor mensen met een gezond gewicht.

Persoonlijke benadering met praktische tips

Omdat leefstijl zo persoonlijk is, kiest het Voedingscentrum ook steeds meer voor een persoonlijke benadering. De Balansdag-test bestaat uit 14 vragen die inzicht geven in de manier waarop iemand omgaat met eten en bewegen. Daarna volgt een uitgebreid advies met veel tips en antwoorden. Wat kun je nu beter wel en niet nemen tijdens een Balansdag? Hoeveel moet je bewegen en hoe ga je om met verleidingen?

Klik hier om de Balansdag-test te doen