Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 15 mei 2007

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp:
Kenmerk: 2007/0250868
Convenant sanering Weezebeek en Nieuwe Graven bovenstrooms. (GS-beslissing d.d. 08/05/2007)

De provincie Overijssel en het Waterschap Regge en Dinkel hebben een convenant gesloten over de uitvoering en financiering van ernstig verontreinigde waterbodems in Overijssel binnen het beheersgebied van het waterschap. Ter uitvoering van dit convenant zal het waterschap de Weezebeek en Nieuwe Graven bovenstrooms saneren. In het convenant zijn de onderlinge taken en bevoegdheden geregeld en is een financiële verdeelsleutel opgenomen om ten behoeve van het bereiken van gewenste milieudoelstellingen noodzakelijk uit te voeren waterbodemsanering te realiseren. De provincie draagt aan de uitvoering van de waterbodemsaneringen 60% bij aan totaal te financieren saneringskosten van ¤ 6.500.000,-- inclusief BTW tot een maximum van ¤ 3.900.000,-- inclusief BTW. De provincie en het waterschap zijn tevens een inspanningsverplichting overeengekomen om gelijke (vervolg)afspraken te maken voor het benedenstrooms gelegen gedeelte van de Nieuwe Graven, de Eksosche Aa en de Boven Regge

Onderwerp:

Kenmerk: 2007/0269774
Reactie op advies Q-team dijkverlegging Westenholte

De provincie Overijssel heeft advies uitgebracht aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over de voorkeursoplossing voor de dijkverlegging Westenholte. Deze maatregel maakt deel uit van het basispakket uit de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. De provincie is initiatiefnemer. Voor de toetsing van het voorkeursalternatief op het aspect ruimtelijke kwaliteit heeft het Rijk een adviescommissie ingesteld (Q-team). Deze commissie heeft advies uitgebracht over het door de provincie voorgestelde voorkeursalternatief. De provincie wordt gevraagd hierop te reageren. Het Q-team ondersteunt de gekozen oplossing. Wel vindt het Q-team de omvang van de uiterwaardvergraving nog te fors en adviseert om mogelijkheden buiten het plangebied te onderzoeken om deze omvang terug te brengen. Verder adviseert het Q-team om nadrukkelijk aandacht te besteden aan de aansluiting met ontwikkelingen buiten het plangebied (noordelijke stadsrandzone) en om alternatieven te ontwikkelen voor de nieuwe brug die de woningen op de Vreugderijkerwaard bereikbaar moeten houden. De provincie zal het advies betrekken bij de verdere uitwerking van het voorkeursalternatief tot een definitief ontwerp.

Onderwerp:

Kenmerk: 2007/0271526
Bestemmingsplan "Getfert-Perik-Hogeland Noord", gemeente Enschede.

Door de gemeente Enschede is het bestemmingsplan "Getfert-Perik-Hogeland Noord" ter goedkeuring aan GS voorgelegd. Het nieuwe bestemmingsplan heeft betrekking op een stadsdeel en is onderdeel van de versnelde actualisering van verouderde bestemmingsplannen in Enschede. Er zijn tegen onderdelen van het plan bedenkingen ingebracht. Gedeputeerde Staten keuren het bestemmingsplan behoudens enkele onderdelen goed en verklaren de tegen het plan ingebrachte bedenkingen deels gegrond en voor het overige ongegrond.

Onderwerp:

Kenmerk: 2007/0209087
Grondwaterheffing: SGBO 2002 vaststelling Subsidie Besteding Grondwaterheffing gemeente Hengelo

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot vaststelling van de subsidie aan de gemeente Hengelo voor het project Hengelo-Grolsch. Door uitvoering van het project is bijgedragen aan het voorkomen van de verdroging in Twente, omdat Grolsch geen water van het waterleidingbedrijf Vitens N.V. hoeft in te kopen. In plaats daarvan gaat Grolsch water gebruiken dat in Hengelo onttrokken moet worden om grondwateroverlast in de wijk Veldwijk op te lossen. Zo wordt door dit project op een creatieve wijze verdroging voorkomen en tegelijkertijd grondwateroverlast aangepakt. Gedeputeerde Staten hebben besloten voor het project Hengelo-Grolsch de subsidie vast te stellen op ¤ 200.000,-- .

Onderwerp:

Kenmerk: 2007/0249409
Beschikking tot verlening van een éénmalige subsidie vanuit het Actiefonds Overijssel voor het project Start Smart in Salland

Gedeputeerde Staten hebben besloten uit het Actiefonds Overijssel een éénmalige subsidie van ¤ 300.000,-- te verlenen aan Oost NV voor de uitvoering van het project Start Smart. Dit project is vooral gericht op het begeleiden van startende ondernemers in Salland. Het project heeft tot doel ten minste 60 startende ondernemingen, nieuwe activiteiten en bedrijfsuitbreidingen te realiseren. In de regio Noordoost Twente wordt vergelijkbaar project "D'ran" uitgevoerd. Gedeputeerde Staten geven hiermee uitvoering aan het besluit van Provinciale Staten betreffende het Actiefonds 2006..

Onderwerp:

Kenmerk: 2007/0217667
N 743 provinciale weg Almelo - Hengelo. Overdracht weggedeelte.

Gedeputeerde Staten besluiten het eigendom, beheer en onderhoud van het gedeelte van de N 743 provinciale weg Almelo - Hengelo, gedeelte tussen km 50,200 en km 50,750, zonder afkoopsom over te dragen aan de gemeente Almelo.

Onderwerp:

Kenmerk: 2007/0272398
Advies GS over brieven van de Stichting Kunsten op Straat

Gedeputeerde Staten van Overijssel adviseren Provinciale Staten positief op het verzoek van de Stichting Kunsten op Straat te reageren voor wat betreft extra middelen ten behoeve van de jubileumeditie van het starttfestival Överijssel op straat" in 2007..

Onderwerp:

Kenmerk: 2007/0273595
Dubbel GS met Gelderland d.d. 22 mei 2007

GS hebben besloten om tijdens het dubbel-GS met Gelderland op 22 mei as. van gedachten te wisselen over de volgende samenwerkingsthema's:
1) Kennisbeleid Oost

2) Cultuur

3) Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme
4) Internationalisering

5) Stedendriehoek

6) Ruimte voor de rivier
Lobby

Onderwerp:

Kenmerk: 2007/0269779
Kanaal Almelo-Nordhorn overdracht bodemgedeelte

Gedeputeerde Staten besluiten het beheer en onderhoud van de bodem van het kanaal Almelo-Nordhorn van de dam in de Kloppendijk in gemeente Denekamp tot 750 meter ten westen van deze dam met ingang van 1 juni 2007 zonder afkoopsom over te dragen aan het waterschap Regge en Dinkel.

Nadere inlichtingen m.b.t. de in de lijst omschreven besluiten kunt u verkrijgen via het team Communicatie van de provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 00.