NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB ondersteunt pleidooi Ruimtelijk Planbureau voor faciliterend grondbeleid

Het is een fabel dat gemeenten te weinig regie zouden hebben op de bouwproductie, omdat bouwbedrijven en ontwikkelaars de bouwgronden in handen hebben. Het opnieuw ter discussie stellen van het zogenoemde zelfrealisatierecht is dan ook niet de manier om het grote woningtekort te lijf te gaan. Dit lukt alleen door te zorgen voor voldoende geschikte bouwlocaties. In combinatie met een faciliterend grondbeleid van gemeenten ontstaat de beste kans om een woningproductie van 80 duizend tot 100 duizend nieuwe woningen per jaar te halen.

Dit schrijft Jo Goossens, voorzitter van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, in een brief aan minister E. Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie). Aanleiding hiervoor vormen recente signalen vanuit de Tweede Kamer en in de media, dat de roep om het zogenoemde zelfrealisatierecht af te schaffen wederom de kop op steekt. Dit zou betekenen dat de eigenaar van bouwgrond, in de praktijk vaak een ontwikkelaar of bouwondernemer, niet meer automatisch ook daadwerkelijk de uitvoerder van de plannen wordt. Voorstanders van afschaffing menen dat dit de regiepositie van gemeenten zou versterken. Volgens NVB zal een dergelijke maatregel de woningmarkt echter geen goed doen. Veel bedrijven zullen zich vanwege toenemende risicos als initiatiefnemer nog meer gaan terugtrekken waardoor de bouwproductie verder zal dalen, aldus Goossens.

In de visie van NVB wordt de laatste tijd ten onrechte de indruk gewekt dat gemeenten te weinig invloed zouden hebben op het bouwproces en daarmee op de kwaliteit van de woningen en de gebouwde omgeving. In werkelijkheid, zo schrijft NVB-voorzitter Goossens, kunnen gemeenten altijd al hun regiefunctie via het bestemmingsplan en de daaraan gekoppelde bouwvergunning uitoefenen. Bedrijven die zich niet conformeren aan het ruimtelijk beleid kunnen zelfs onteigend worden. Daarnaast versterkt de invoering van de Grondexploitatiewet de regiepositie van gemeenten. Op basis van deze wet kunnen gemeenten vergaande eisen stellen aan de kwaliteit van een gebied, de woningbouwprogrammering en de inrichting van de openbare ruimte. Kortom, het is een fabel dat gemeenten te weinig regie hebben, aldus Goossens.
Wel deelt NVB de zorg over de huidige woningmarkt die onder andere door de tegenvallende woningbouwproductie, een gebrekkige doorstroming en een gering aanbod van passende woningen uit balans is. De brancheorganisatie kan zich dan ook vinden in de aanbeveling van het Ruimtelijk Planbureau in het recente rapport De grondmarkt voor woningbouwlocaties dat gemeenten een faciliterend grondbeleid moeten voeren. Daarnaast, zo benadrukt NVB, moeten er meer bouwlocaties in ontwikkeling worden genomen. Net zoals overal elders het bestaan van gezonde concurrentieverhoudingen de basis vormt voor succes, zo zou dat ook voor de woningmarkt moeten gelden, aldus Goossens.


---