Ingezonden persbericht


|Voor publicatie                       
DUTCH CAPITAL MARKETS BULETIN 2007: NU HÈT MOMENT OM IN TE STAPPEN


1. Stabiel politiek klimaat met goede economische vooruitzichten
2. Gebruikersmarkten in opwaartse cyclus
3. Positieve yield gap Nederlandse beleggingsmarkt
4. Marktverruiming beleggingsmarkt aannemelijk
5. Totaalrendementen blijven aantrekkelijk

Amsterdam, 21 mei 2007 - Jones Lang LaSalle lanceert vandaag haar Dutch Capital Markets Bulletin 2007 . De analyse van zowel de gebruikers- als de beleggersmarkt toont aan dat de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt de komende jaren goede perspectieven kent wat dit het ideale moment maakt om in te stappen in deze beleggingsmarkt. De vijf belangrijkste redenen om nu in te stappen zijn volgens Jones Lang LaSalle:


1. Stabiel politiek klimaat met goede economische vooruitzichten Nederland kent een stabiel politiek klimaat met goede internationale verhoudingen. De economische ontwikkelingen zijn gezond met goede vooruitzichten tot 2010. De groei van het Bruto Binnenlands Product is de komende jaren positief, de inflatie blijft op een relatief laag niveau en de werkgelegenheidsgroei blijft positief.


2. Gebruikersmarkten in opwaartse cyclus Nederland bevindt zich aan het begin van een opgaande cyclus. De markt is onlangs het dal van de cyclus gepasseerd en kent daarmee een sterk opwaarts potentieel. Op de kantorenmarkt uit zich dit bijvoorbeeld in stijgende (netto) opname- en opleveringsniveaus en huurgroei. De vraag naar logistieke ruimten is sterk, structureel en hoofdzakelijk gericht op de mainports en de belangrijkste vervoersassen in Nederland met als gevolg een licht positieve druk op de huurprijzen op deze locaties. Het gebrek aan hoogwaardige logistieke ruimten versterkt dit proces.
- vervolg -

De winkelmarkt wordt gekenmerkt door een sterke vraag naar winkelruimte door winkeliers. De huurprijzen staan onder lichte opwaartse druk onder invloed van de beperkte doch structurele groei van de consumentenbestedingen.


3. Positieve yield gap Nederlandse beleggingsmarkt Er bestaan nog relatief grote verschillen in aanvangsrendementen in Europees perspectief. Van de meest volwassen markten kent Nederland nog steeds een positief onderscheidend vermogen ten opzichte van haar buurlanden. Dit geldt zowel voor de kantoren- als de bedrijfsruimtemarkt. De verwachting is dat de daling van de aanvangsrendementen op de winkelmarkt tot stilstand is gekomen.


4. Marktverruiming beleggingsmarkt aannemelijk Door de aantrekkende verhuurmarkt voor kantoorruimte is naast hoogwaardig A-product ook B-product interessanter voor beleggers. Het aantal nieuwbouwontwikkelingen gaat toenemen. Ondanks de afname van het aandeel sale en leaseback transacties in Nederland, verwacht Jones Lang LaSalle dat het toenemende belang van sale en leaseback transacties op de Europese markt een voorloper zal zijn van de Nederlandse situatie. Dit leidt tot ruimere beleggingsmogelijkheden aan de aanbodzijde van de Nederlandse vastgoedmarkt. Ook de toenemende aandacht voor herontwikkelingen en duurzaamheid laat zien dat de Nederlandse vastgoedmarkt zich meer en meer richt op de lange termijn. Ondanks de grote hoeveelheid aan plannen op de winkelmarkt wordt verwacht dat herontwikkelingen en uitbreidingen de komende jaren het beeld gaan bepalen op de winkelmarkt. Op de bedrijfsruimtemarkt komt er steeds meer aandacht voor herstructurering van bestaande locaties. De verwachting voor de komende jaren is dat de focus nog steeds zal liggen op de uitgifte van nieuwbouwlocaties, maar dat herstructurering in belang gaat toenemen.


5. Totaalrendementen blijven aantrekkelijk De resultaten van de ROZ IPD Index ondersteunen het aantrekkelijke karakter van vastgoed als belegging. In de historie van de index is vastgoed de best presterende asset class gebleken. De verwachting voor de komende jaren is dat totaalrendementen 'single digit' zullen zijn. Dit is het gevolg van de aantrekkende gebruikersmarkt, de prijsstijgingen op de beleggingsmarkt en de grote transparantie van de Nederlandse vastgoedmarkt.

Transactievolume stijgt 26% in 2006

Het totale transactievolume in 2006 is uitgekomen op E8,1 miljard, een stijging van 26% ten opzichte van het recordjaar 2005. 2006 overtreft hiermee het vijfjarige gemiddelde met E2,5 miljard.

Op Europees niveau bereikte het beleggingsvolume een niveau van E241 miljard, een stijging van 39% ten opzichte van 2005 en het tweevoudige van het langjarige gemiddelde (2001-2005).


- vervolg -

Kantorensegment stijgt met 85%

Het totale belegde vermogen in het kantorensegment is uitgekomen op circa E5 miljard. Een stijging van 85% ten opzichte van 2005. Ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde van E3,1 miljard is dit een stijging van 61%.

Kantoorontwikkelingen nemen toe

In de vier grote steden wordt tot 2010 gemiddeld per jaar circa 360.000 m² vvo nieuwe kantoorruimte opgeleverd (harde plannen). Dit is circa 5% meer dan het gemiddelde opgeleverde metrage in de periode 2000 tot 2006. Van het geplande oppervlak aan nieuwe kantoorruimte is momenteel circa de helft al voorverhuurd. De stijging in het aantal nieuwbouwontwikkelingen vormt een indicatie voor de verruiming van de beleggingsopties voor investeerders.

Opname overstijgt langjarig gemiddelde

Het herstel op de kantorenmarkt is in 2006 uitgekomen op een zeer hoog opnameniveau van kantoorruimte in de vier grote steden (totaal 1.084.000 m² vvo) waarbij Amsterdam een recordniveau van 534.000 m² vvo liet zien, een stijging van 71%. In Den Haag was een stijging van 54% te zien en in Rotterdam een stijging van 75%.


- einde bericht -