Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
74 Vragen van mevrouw M.C. Mos, de heer T.W. Schipper
en mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen op 21 mei 2007)

Bewonerscomité De Buitenring in Ondiep heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar een afwijzing ontvangen op haar subsidieverzoek voor bewonersondersteuning. De reden hiervoor is dat de sloop/nieuwbouw pas gepland is in 2012. Bij subsidieverzoeken van bewonerscomite's in het kader van de herstructurering wordt de prioriteit gelegd bij verzoeken van buurten waar de daadwerkelijke sloop/renovatie/nieuwbouw binnen drie jaar start.

GroenLinks, SP en D66 snappen deze prioriteitstelling. Feit is echter wel dat de herstructurering in de wijk Ondiep al gestart is. Met alle gevolgen vandien: onrust, onzekerheid en onduidelijkheid. Bovendien is het juist in dit soort situaties erg belangrijk dat bewoners zich kunnen organiseren en in de gelegenheid worden gesteld mede sturing te geven aan de leefbaarheid en veranderingen in hun wijk en directe woonomgeving. Dat geeft betrokkenheid, vertrouwen en zekerheid. Iets dat juist bij herstructurering erg belangrijk is. Kijk bijvoorbeeld naar complex 8 in Zuilen waar uiteindelijk een plan gemaakt is tesamen met de bewoners onder de noemer van duo naar trio.

Dat brengt ons tot volgende vragen:

1. Is het college met ons van mening dat het bij grote veranderingen in de wijk, zoals herstructurering, erg belangrijk is dat bewoners in de gelegenheid worden gesteld mede sturing te geven aan deze veranderingen?
2. Is het college met ons eens dat het proces van herstructurering in Ondiep dusdanig omvangrijk en lang is dat het legitimeert om alle bewonerscomite's van de sub-buurten in Ondiep die met de herstructurering te maken hebben een beroep kunnen doen op ondersteuning en faciliteiten bij het vervullen van een actieve rol in de wijk en het organiseren van activiteiten?
3. Is het college bereid om hiervoor aanvullende regelingen te treffen? En daarbij tevens de andere Vogelaar wijken mee te nemen?
4. Is het college bereid om de subsidieaanvraag van het bewonerscomité De Buitenring vanuit deze invalshoek opnieuw te bekijken en met hen hierover in overleg te treden?


---- --