Geselecteerde ontwikkelaars Homeruskwartier Almere bekend

21.05.2007 / 19:19 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Booij, klusman en van bruggen

Booij, klusman en van bruggen

Geselecteerde ontwikkelaars Homeruskwartier Almere bekend Commissie 'aangenaam verrast' door respons op competitie Toekomstige bewoners bepalen dit najaar zelf wie mag gaan bouwen

Oud-minister van VROM Sybilla Dekker heeft zojuist bekend gemaakt welke ontwikkelaars zijn geselecteerd voor de volgende fase in de ontwikkelaarscompetitie voor het Homeruskwartier in Almere. Dekker, voorzitter van de onafhankelijke selectiecommissie die de plannen van de ontwikkelaars heeft beoordeeld, toonde zich 'aangenaam verrast' door de respons. Liefst 74 ontwikkelaars leverden voorstellen in. Geen kant-en-klare bouwplannen, maar voorstellen waarin bewoners medeopdrachtgever worden bij de bouw van hun eigen huis en buurt. De toekomstige bewoners bepalen nu zelf welke zeven ontwikkelaars daadwerkelijk aan de slag mogen in de proeftuin van ikbouwmijnhuisinalmere.

Homeruskwartier
Bij de aftrap van ikbouwmijnhuisinalmere, in december 2006, tekenden de Gemeente Almere, de NEPROM en de SEV een convenant voor een grootschalig en uniek woningbouwexperiment in de nieuwe wijk Homeruskwartier. Niet de Gemeente, maar de toekomstige koper beslist welke ontwikkelaar er mag gaan bouwen.

Via een open competitie werden ontwikkelaars opgeroepen hun ideeën in te dienen voor zeven verschillende bouwvelden in het Homeruskwartier, elk met ongeveer honderd woningen. Zij moesten daarin aangeven hoe bewoners - als medeopdrachtgevers - betrokken kunnen worden bij de ontwikkeling van hun eigen woning en buurt.

Liefst 74 ontwikkelaars leverden voorstellen in, die in de afgelopen weken zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie onder leiding van Sybilla Dekker, oud-minister van VROM. De commissie selecteerde de veertien beste plannen, die in uitgewerkte vorm worden gepresenteerd op een grote landelijke manifestatie dit najaar. Daaronder bevindt zich een nieuwe generatie van ontwikkelaars die niet eerder de kans heeft gehad om op deze schaal een woonwijk te ontwikkelen. De toekomstige bewoners bepalen vervolgens door intekening welke zeven plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

De commissie selecteerde telkens twee ontwikkelaars per veld, die met elkaar de competitie aangaan om de gunst van de toekomstige kopers. De geselecteerden zijn:

Veld A:
Blauwhoed BV
Heijmans Vastgoed

Veld B:
PFC2 Envelopment BV
Johan Matser Projectontwikkeling BV

Veld C:
Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling BV, Van Bekkum Groep BV Boulevard Vastgoedontwikkeling, Heijmerink Bouw Utrecht BV

Veld D:
De Alliantie
M.J. de Nijs Project IV BV

Veld E:
Woningbouwvereniging Het Oosten
Woningstichting Goede Stede, Trebbe Bouw Oost & Noord BV

Veld F:
Hillgate Properties NV
Vorm Ontwikkeling BV

Veld G:
Amvest Woningen - Nova Projectontwikkeling BV
AM Wonen BV, Regio Utrecht

Ikbouwmijnhuisinalmere
De ontwikkelaarscompetitie is onderdeel van ikbouwmijnhuisinalmere, het ambitieuze bouwprogramma van de Gemeente Almere. Bouwen op eigen kavels is een breuk met een lange traditie van projectmatige woningbouw, waarbij een klein aantal projectontwikkelaars grootschalige nieuwbouwwijken realiseren en de bewoners louter consumenten zijn. Maar volgens de Gemeente Almere is een woning meer dan alleen een dak boven je hoofd of eenvormigheid. De woonwensen van Nederlanders zijn drastisch veranderd. Steeds meer mensen willen vormgeven aan hun eigen manier van wonen. Dat kan nu in Almere: door ikbouwmijnhuisinalmere veranderen bewoners van woonconsumenten in bouwproducenten.

In het Homeruskwartier, zo'n 3.000 woningen groot, moet de proeftuin van ikbouwmijnhuisinalmere ontstaan. Er wordt gestreefd naar een groot en divers aanbod aan particuliere kavels en vormen van opdrachtgeverschap, waardoor mensen de mogelijkheid krijgen om zelf vorm te geven aan hun woning en buurt. Homeruskwartier dient als inspiratie voor de verdere ontwikkelingen in de stad. In de periode 2010-2030 gaat Almere nog eens 60.000 woningen bouwen.

Noot voor de pers,