LED kunstproject in Guggenheim New York


Studio Maramoja en Traxon Technologies realiseren technologisch kunstproject en lanceren LED vloertegels

NEW YORK / LANDSMEER / BARENDRECHT, 20070521 -- Vanaf april t/m september 2007 loopt de expositie "The Shapes of Space" in het toonaangevende Guggenheim museum in New York. Een van de meest in het oog springende kunstwerken van deze expositie is de "Dance Floor" door Piotr Uklanski, aangekocht voor de vaste collectie van Guggenheim. Deze door LED technologie verlichte glastegelvloer is gerealiseerd door industrieel ontwerpbureau Studio Maramoja in samenwerking met Traxon Technologies, fabrikant van LED armaturen en componenten. Naast Mondriaan en Kadinsky kan het publiek nu over 60m2 verlichte glasvloer lopen en deelgenoot worden van een hallucinerend kunstwerk.

Studio Maramoja is in 1995 opgericht door de designer Herman ter Hennepe, en heeft zich ontwikkeld tot een ontwerpstudio met een goedfunctionerend netwerk van productiefaciliteiten. Studio Maramoja levert design concepten ter ondersteuning van merken, merkbeleving en merkopbouw. "De mogelijkheden van LED technologie en besturing zijn eindeloos. Kleur, dynamiek, techniek en modulariteit geven ons een perfecte mix van design tools in deze dynamische en veeleisende markt. Voor kleine series maken wij gebruik van standaard producten. Voor grotere projekten ontwikkelen wij specials in nauwe samenwerking met de engineers, software designers en programmeurs van Traxon", aldus Herman ter Hennepe. Studio Maramoja en Traxon Technologies kennen elkaar reeds vele jaren, waarbij deze samenwerking geresulteerd heeft in een veelheid van LED toepassingen voor o.a. diverse internationale drankenmerken.

Voor het Guggenheim project is een systeem ontwikkeld van modulaire aluminiumframes met daarop glastegels van gelaagd en gestraald glas voor een optimale lichttransmissie. Het glas is afgewerkt met een clearshield coating voor een "easy to clean" toplaag .De glastegels liggen niet direct op het aluminium maar op siliconen profielen. Tussen de glastegels zit een naad van max. 0,5 mm die opgevuld wordt met transparante vloeibare siliconen. In iedere module van 30 x 30 cm zit een 1 pixel board met 16 LEDs. De aansturingmogelijkheden zijn onbeperkt.

Traxon Technologies is een vooraanstaande leverancier van op LED gebaseerde verlichtingsoplossingen die innovatieve technologie combineert met vooruitstrevende design concepten. Traxon Technologies levert een volledige suite van DMX hardware en software, en richt zich op de professionele markt voor high-end LED verlichtingsystemen. "Licht als middel om onze zintuigen te prikkelen, om onze gemoedstoestand positief te beïnvloeden, gaat een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven. Op de manier waarop we onze inkopen doen, op de manier waarop we ons ontspannen, en op de manier waarop we onze omgeving willen ervaren", aldus Marc Steenbergen, general manager van Traxon Technologies Europe B.V.

Traxon Technologies is het jaar 2007 sterk begonnen met de introductie van de "XB Luminaires". In de komende maanden zal Traxon Technologies haar nieuwe White Line introduceren, met een range aan armaturen met diverse koude-witte en warm-witte lichttemperaturen alsook een "dynamisch-wit" optie, aan te passen in lichtintensiteit en kleurtemperatuur. Andere uitbreidingen van het portfolio van Traxon Technologies zijn de 1 pixel en de 16 pixel boards en modules, ideaal geschikt voor het creëren van lichteffecten en -animaties, en de Marine Line met een IP67 rating. Na de zomer van 2007 zal Traxon Technologies haar 64 pixel outdoor panel introduceren, alsmede diverse uitbreidingen van de functionaliteit van haar verlichting management systeem.