Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
04 mei 2007

Studenten ontwerpen nieuwe iconen voor Rotterdam Zuid
Internationale masterclass van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam buigt zich over een netwerk van culturele gemeenschapscentra op Zuid

'Ontwerp een gebouw waarin de ambitie van Rotterdam Zuid tot uitdrukking komt'. Met deze opdracht gaan vanaf 21 mei 60 studenten uit binnen- en buitenland aan de slag tijdens Form & The City, de masterclass van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). De studenten ontwerpen voor zeven bestaande locaties in de deelgemeenten Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. De ontwerpen worden vanaf 3 juni een maand lang tentoongesteld op de bovenste verdieping van het kantoor van de deelgemeente Feijenoord.

Het thema van de 3e IABR is de toekomst van de stad. Tijdens de masterclass gaat een jonge generatie architecten aan de slag met het ontwerpen van een netwerk van culturele gemeenschapscentra op Zuid. De locaties zijn in overleg met Pact op Zuid, de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting, (deel)gemeentebestuurders en sleutelfiguren uit de betrokken wijken vastgesteld. Voor elke locatie is al bepaald welke functies er een plek moeten krijgen. De gekozen locaties zijn: Wielslag (Bloemhof), Maashaven (Charlois), Rijnhaven (Kop van Zuid), Persoonsdam (Feijenoord), Slagheklocatie (Hillesluis), Metrostation Slinge (tussen Pendrecht & Zuidwijk), 'Quick Fit' aan de Groene Tuin (IJsselmonde).

Deelnemers
De masterclass wordt georganiseerd door de IABR en het Berlage Instituut, in samenwerking met Columbia University, New York. De deelnemers zijn afkomstig van de volgende architectuur-opleidingen: Berlage Institute, Rotterdam, the Netherlands - TU Delft, the Netherlands - CEPT, Ahmedabad, India - Columbia University, New York, USA - Diego Portales University, Santiago, Chile - ETH Zürich, Switzerland - Kansai University Tokyo, Japan - MIT, Cambridge, USA - Tsinghua University, Beijing, China - UPC Barcelona, Spain.

Presentatie en tentoonstelling
Op 1 juni worden de ontwerpen van de masterclass gepresenteerd in de PowerLounge in de Kunsthal Rotterdam. Een jury maakt bekend welke ontwerpen het beste zijn per locatie. Ook kiest de jury een over all winnaar. Vanaf 3 juni worden alle ontwerpen tentoongesteld in het kantoor van de deelgemeente Feijenoord aan de Maashaven, waar bovendien vrij uitzicht is over bijna alle locaties. Het kantoor van deelgemeente Feijenoord is gevestigd aan Maashaven, Rotterdam Zuid. De ingang voor de tentoonstelling bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, Paul Krugerstraat 181.
Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Vervolg
De gemeente Rotterdam denkt met deze ontwerpen zelf verder te komen met het vaststellen van de voorwaarden en eisen waaraan een dergelijk gebouw moet voldoen. De ontwerpen van de studenten zullen daarom invloed hebben op de verdere ontwikkeling van het gebied. De gemeente sluit dan ook niet uit dat de winnende ontwerpen kunnen worden doorontwikkeld en uiteindelijk ook kunnen worden gerealiseerd.