Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Mei

---

Staatsbezoek aan Slowakije, 21 tot en met 23 mei 2007 (2)

Zoals gemeld (RVD-bericht 91 d.d. 24 april 2007) brengt Hare Majesteit de Koningin op uitnodiging van President Gasparovič van maandag 21 mei tot en met woensdag 23 mei 2007 een staatsbezoek aan de Republiek Slowakije.

Namens het kabinet begeleidt de minister van Buitenlandse Zaken de Koningin. Het bezoek moet de betrekkingen tussen beide landen in politieke, culturele, economische en maatschappelijke zin verder versterken.

Het Staatsbezoek staat in het teken van de nieuwe positie van Slowakije in de Europese gemeenschap en heeft als thema's Europa en jeugd. De eerste dag is in de hoofdstad Bratislava, waar de Koningin ceremonieel welkom wordt geheten bij het Presidentieel Paleis. Vervolgens heeft zij een onderhoud met President Gaparoviè. Die dag bezoekt zij de volksvertegenwoordiging en de minister-president. 's-Avonds biedt de President een diner aan in zijn paleis. Tijdens het diner houden beide staatshoofden een toespraak.

De tweede dag vindt eveneens plaats in Bratislava. De Koningin wordt door de burgemeester ontvangen in het voormalig Aartsbisschoppelijk Paleis, waar zij ook een briefing krijgt over de snelle transitie van Slowakije sinds de val van de muur. Vervolgens maakt de Koningin een wandeling door de oude binnenstad. Op de Universiteit van Bratislava woont de Koningin daarna een seminar bij over de rol van taal binnen de Europese Unie.

In de middag bezoekt de Koningin via een boottocht over de Donau het Danubiana-Meulensteen Art Museum. In dit museum voor moderne kunst vindt ook een themalunch plaats over de economische ontwikkeling in Slowakije en de aantrekkingskracht op buitenlandse investeerders. Vervolgens ontvangt de Koningin in het museum in Slowakije wonende Nederlanders. 's-Avonds biedt de Koningin de President en enkele honderden Slowaakse genodigden een concert aan van pianist Wibi Soerjadi, waarna een receptie volgt.

De derde dag van het bezoek reist de Koningin naar de tweede stad van het land, Kosice, in Oost-Slowakije. Zij wordt in het stadhuis ontvangen door de burgemeester die haar vertelt over de regio. Na een stadswandeling bezoekt de Koningin een Groene School, waar kinderen projecten laten zien waarin milieubescherming centraal staat. Het staatsbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan het conservatorium van Kosice. De Koningin luistert naar verschillende muziekuitvoeringen en woont het laatste deel bij van een masterclass piano door Wibi Soerjadi.

7 mei 2007
© RVD