Universiteit van Tilburg 10 mei 2007

Cliëntenraden en behoud van identiteit in zorginstellingen

Symposium aan de Universiteit van Tilburg op 21 mei

Fusies en wetswijzigingen dwingen veel religieuze zorginstellingen tot het toelaten van niet-religieuze zorgvragers. Dat leidt tot zorgen en vragen over de invloed op de identiteit van de instellingen. Op het symposium "Identiteit en beleid. Betekenis van cliëntenraden in religieuze zorginstellingen" wordt nagedacht over de mogelijkheden voor medezeggenschap.

Veel kloosterverzorgingshuizen zijn genoodzaakt om niet-religieuze cliënten toe te laten als zij gebruik maken van financiering uit de AWBZ. Voor de oorspronkelijke kloosterlingen betekent dat een grote inbreuk in hun levenssfeer. Ook bij fusies met andere intra- en extramurale zorgorganisaties komt de identiteit mogelijk onder druk te staan. Dit onderwerp was reden voor cliëntenraden van (religieuze) zorginstellingen voor een verzoek om ondersteuning door de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC). Op het middagsymposium op 21 mei komen vragen aan de orde als: Hoe kan de identiteit worden behouden? Welke waarden en normen kunnen behouden blijven? Wat is de taak van de cliëntenraad? Wat is de rol van de zorgaanbieder?

Het symposium rond zoeken naar behoud van identiteit van zorginstellingen is georganiseerd door de LOC in samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing (CWL) van de Universiteit van Tilburg. Het symposium vormt ook de afsluiting van het project 'Versterking Positie Cliëntenraden' van de LOC in de regio Zuid.

Noot voor de pers
Het symposium vindt plaats in het Tias Building, zaal TZ4, op de campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Meer informatie is te verkrijgen bij Maria van Basten Batenburg, adviseur LOC, tel. 073- 657 91 22, e-mail: m.vanbastenbatenburg@loc.nl. Voor het programma en aanmelden, zie www.uvt.nl/cwl.

UvT Persbericht