Wageningen Universiteit

22 mei 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Na een overgangsperiode van zes maanden is de veestapel van het Lage Kosten Bedrijf uit Lelystad, biologisch. Op maandag 21 mei zijn de dieren toegevoegd aan de biologische veestapel van Praktijkcentrum Aver Heino.Het gaat om 52 melkkoeien en 34 stuks jongvee.

De helft van deze dieren zijn zuivere Montbeliardes, de andere helft zuivere zwarte Holsteiners. De totale veestapel omvat nu 160 melkkoeien en 120 stuks jongvee en bestaat uit RHF, HF, Montbeliarde, kruislingen RHF x Montbeliarde en kruislingen RHF x Montbeliarde x Brown Swiss. Ook het quotum van 400.000 kg verhuist mee naar Aver Heino. Het totale quotum komt daarmee op ruim 1,2 miljoen kg.

Verbeteren van de efficiëntie en daarmee drukken van de kosten is een belangrijke reden van deze uitbreiding. Daarnaast geeft een ruimere bedrijfsomvang meer mogelijkheden voor onderzoek. De komende tijd wordt het Praktijkcentrum verder aangepast met extra voer- en mestopslag en door de hellingstal uit te breiden. De verdere vergroting van de stalomvang hangt af van de mogelijkheden om een vernieuwend stalsysteem te realiseren, afhankelijk van staltype en diergroep.

Meer over dit onderwerp
Praktijkcentrum Aver Heino
Contact
Animal Sciences Group
Zwier van de Vegte
0572 - 391 264
zwier.vandervegte@wur.nl