Gemeente Nijmegen

Heldere afspraken over gebruik Vasim voor evenementen

22/05/2007

Met het ondertekenen van een convenant bezegelen Stichting Cultuurspinnerij de Vasim, ondernemersvereniging ONOK, en de gemeente Nijmegen deze week een aantal heldere afspraken die zijn gemaakt over het houden van evenementen in het Vasim-gebouw.

In het verleden hebben de ondernemers op industrieterrein Noord en Oost Kanaalhavens via enkele juridische procedures het structurele gebruik van de Vasim voor evenementen betwist. De ondernemers vreesden overlast. Tegen incidentele evenementen hebben de ondernemers geen bezwaar, maar zij willen de voorwaarden hiervoor wel vastgelegd zien.

Met het convenant wordt zowel de ONOK als Stichting Cultuurspinnerij de Vasim de gevraagde helderheid gegeven. In het convenant is onder andere de afspraak opgenomen dat de gebruikers van de Vasim jaarlijks zeven grote evenementen kunnen houden die maximaal één dag duren. Van die zeven mogen er maximaal vijf bestaan uit feesten met meer dan 400 bezoekers. De twee resterende grootschalige evenementen moeten gebonden zijn aan culturele activiteiten.

De Vasim is een oude vliegasfabriek in Nijmegen-West en ligt op een bedrijventerrein dat deels wordt omgevormd tot de woonwijk Waalfront en aanlandingszone van de nieuwe Stadsbrug. In verband met deze projecten is het gebouw in 2001 door de gemeente aangekocht. In het toekomstige Nijmegen-West zal het Vasim-gebouw een centrale positie innemen tussen de woonwijken Waalfront en Waterkwartier, de nieuwe Stadsbrug en het bedrijventerrein. Vanwege deze centrale ligging en zijn monumentale karakter wil de gemeente dat het gebouw behouden blijft.

In afwachting van een definitieve bestemming, hebben de gemeente en de huidige gebruikers van het Vasim-gebouw (een tentenmakerij en kunstenaars) onlangs een huurovereenkomst voor het pand gesloten. Deze loopt tot 1 januari 2010. Het convenant loopt ook op deze datum af. Aanvragen voor vergunningen voor manifestaties en evenementen in de Vasim zal de gemeente voortaan op basis van dit convenant toetsen en afgeven.

Het convenant wordt donderdag 24 mei ondertekend door dhr. Hans Glaudemans namens de Vasim, dhr. Ernst Merks namens de Ondernemersvereniging Noord-Oost Kanaalhaven, en mevr. Hannie Kunst, wethouder Cultuur gemeente Nijmegen.