Ingezonden persbericht


Explosieve toename bedrijfsspionage

Grootste deel aanvallen terug te leiden naar China en Rusland

Bedrijven kunnen zich tegen misbruik van gegevens beschermen door krachtige coderingstechnologie te gebruiken en richtlijnen op te stellen om medewerkers bewuster te maken van beveiliging

Oosterhout, 22 mei 2007 - Bedrijfsspionage via internet of bedrijfsnetwerken vormt een toenemend gevaar. Ook in Nederland worden steeds meer bedrijven het slachtoffer. Het grootste deel van de aanvallen is terug te leiden naar Rusland en China. Utimaco, de Data Security Company, verwacht dat het aantal slachtoffers van deze fraude de komende jaren nog verder zal groeien.

Gevoelige bedrijfsgegevens worden niet alleen bedreigd door aanvallen van buitenaf. Ook binnen het bedrijf kunnen bedrijfsspionnen - vaak vermomd als stagiair(e)s uit het buitenland - in het geheim gegevens, formules, receptformuleringen of blauwdrukken kopiëren van hun gastbedrijf. De meest gepleegde misdaden zijn fraude en misdaden via cyberspace. PricewaterhouseCoopers (PwC)** meldde in 2005 al een grote toename in het aantal bedrijven dat slachtoffer werd door fraude.

Bedrijven willen weten welke tegenmaatregelen ze kunnen nemen tegen aanvallen door computercriminelen, zoals bijvoorbeeld de aanvallen die zijn herleid naar China en Rusland. Het databeveiligingsbedrijf Utimaco adviseert verontruste bedrijven een combinatie van hoogwaardige IT-beveiligingsoplossingen, alsmede de directeuren en personeelsleden meer doordrongen te maken van beveiliging. De gouden regel is het bedrijfsnetwerk zowel intern als extern te beschermen. Om bedrijven een handreiking te doen zich beter te beveiligen heeft Utimaco een lijst met top-tips gemaakt over hoe bedrijven zich kunnen beschermen tegen bedrijfsspionage. Deze lijst is te downloaden via http://www.utimaco.com/toptips

Het uitrusten van bedrijfs-pc's met coderingsoplossingen vormt een belangrijke stap in de beveiliging tegen bedrijfsspionage. Professionele coderingsoplossingen garanderen effectieve bescherming voor gevoelige gegevens als research- en ontwikkelingsplannen, marketingcampagnes, speciale aanbiedingen of klantgegevens. Gauthier Van Daele, Managing Director Benelux bij Utimaco licht toe: "Innoverende bedrijven worden vaak getroffen door bedrijfsspionage. Het is onze taak om oplossingen te bieden zodat ze een adequaat niveau van beveiliging bereiken. Die oplossingen vermijden de enorme kosten die een ongewenst 'informatie-lek' als gevolg kan hebben. Mensen zijn de zwakste schakel in de beveilingsketen, daarom moet ieder bedrijf niet alleen krachtige beveiligingsoplossingen implementeren, maar vooral oplossingen die voor de gebruiker transparant zijn en voor de administrators beheersbaar zijn. Onze focus ligt dan ook op het bieden van oplossingen met heel speciale aandacht voor gebruiksgemak en beheersbaarheid."

Gegevenstoegang beperkt tot geautoriseerde medewerkers Beveiligingsoplossingen helpen tegen interne spionnen door ervoor te zorgen dat in de hele organisatie alleen geautoriseerde gebruikersgroepen toegang hebben tot gevoelige gegevens. SafeGuard LAN Crypt van Utimaco zorgt er bijvoorbeeld voor dat interne systeembeheerders of personeel van outsourcingbedrijven geen toegang hebben tot vertrouwelijke gegevens, tenzij ze de juiste toegangsrechten hebben. De transparante gegevenscodering van SafeGuard LAN Crypt en de optie voor het scheiden van de rollen van systeembeheerder en beveiligingsbeheerder bieden een dubbele dosis beveiliging. Aan elke gebruiker wordt op basis van hun profiel een unieke set sleutels toegewezen. Ongeautoriseerd personeel ziet alleen een gecodeerde, onleesbare reeks tekens. Gebruikersspecifieke toegangsrechten kunnen op die manier worden gebruikt om gegevensverkeer te beveiligen, zowel binnen bedrijven als wanneer externe medewerkers bedrijfsgegevens opvragen.

E-mailbeveiliging zonder extra coderingssoftware
Een ander zwak punt dat door gegevensdieven wordt gebruikt is e-mail, zonder meer de meest gebruikte commerciële toepassing op internet. De codering en het ondertekenen van vertrouwelijke e-mail vindt meestal plaats op een e-mailclient. Voordat dit gebeurt, moet de betrokken medewerker echter in staat zijn de juiste beveiligingsoplossing te gebruiken. Aangezien dit niet altijd het geval is, voert SafeGuard MailGateway deze taak voor ze uit. Deze softwareoplossing integreert de cryptografische processen van codering en decodering met elektronische handtekening en verificatie in een centrale locatie op het bedrijfsnetwerk. Versie 5.2 van SafeGuard MailGateway heeft ook de nieuwe SafeGuard PDFMail-functie. Hiermee wordt gecodeerde mail, inclusief bijlagen, tot een PDF-document geconverteerd. De voordelen: bij SafeGuard PDFMail heeft de ontvanger van de e-mail geen extra coderingssoftware nodig. Als de ontvanger over het juiste wachtwoord beschikt, kan deze de gecodeerde gegevens op elk vast of mobiel apparaat dat over een PDF-lezer, zoals Adobe Acrobat Reader, beschikt, lezen en zelfs vertrouwelijk beantwoorden.


** Global Economic Crime Survey 2005, PricewaterhouseCoopers http://www.pwc.com/extweb/insights.nsf/docid/D1A0A606149F2806852570C0006716C0

Ga naar http://www.utimaco.com/products voor meer informatie over SafeGuard LAN Crypt en SafeGuard MailGateway.

Utimaco - De Data Security Company
Utimaco is een wereldwijd toonaangevende producent van professionele oplossingen voor databeveiliging. De Data Security Company maakt het voor middel- tot grote organisaties mogelijk data te beveiligen tegen aanvallen door onbevoegden en te voldoen aan privacywetgeving. In reactie op de bedreigingen van de eenentwintigste eeuw biedt Utimaco's complete reeks beveiligingsoplossingen 360 graden databeveiliging, in tegenstelling tot andere oplossingen die slechts deels aan de databeveiligingsbehoeften van bedrijven voldoen. Alleen de SafeGuard oplossingen beschermen en managen data tijdens opslag (data at rest), transmissie (data in motion) en verwerking (data in use). Utimaco biedt zijn klanten uitgebreide ondersteuning op locatie via een wereldwijd netwerk van gecertificeerde partners en dochterbedrijven in Europa, de VS en Azië. Het hoofdkantoor van Utimaco Safeware AG bevindt zich in Oberursel, Duitsland, en staat genoteerd aan de Frankfurt Stock Exchange (ISIN DE0007572406). Bezoek voor meer informatie http://www.utimaco.nl

Utimaco's oplossingen portfolio - productlijnen:
SafeGuard Shield beveiligt data op eindapparatuur en op netwerken (data at rest) SafeGuard Transit beveiligt data tijdens transmissie (data in motion) SafeGuard Process beveiligt data tijdens de verwerking (data in use) SafeGuard Enterprise maakt centraal management van een organisatiebreed beveiligingsbeleid mogelijk en stelt de authenticatie en encryptie in verschillende platformen zeker.

Voor meer informatie over Utimaco's oplossingenportfolio, bezoek: www.utimaco.com/products