Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (22/05)

OOSTERHOUT NB, 22 mei 2007

Automobilist onder invloed van drugs

DONGEN: Een 25-jarige Tilburger raakte zijn rijbewijs kwijt omdat hij onder invloed van verdovende middelen aan het verkeer deelnam. In de nacht van maandag 21 mei op dinsdag 22 mei reed de man rond 01.55 uur zeer langzaam door de Gerard Doustraat, wat de aandacht van agenten trok. De man was duidelijk onder invloed en gaf direct toe dat hij drugs had gebruikt. Bij controle van zijn auto vonden de agenten twee kleine verpakkingen cocaïne en twee zakjes wiet.
De man werd gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau om een bloedproef te ondergaan. De politie schakelde een GGD-arts in om bloed af te nemen van de verdachte. Het bloedmonster wordt in het gerechtelijk laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de soort en hoeveelheid gebruikte drugs. De agenten vorderen het rijbewijs van de man in en maakten proces-verbaal tegen hem op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 24 uren opgelegd. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen. Uiteraard zijn de verdovende middelen van de man in beslag genomen.

Het is verboden om een voertuig te besturen onder invloed van een stof die de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Vaak gaat het bij dit verkeersmisdrijf om alcohol, maar het kan ook om drugs of medicijnen (of een combinatie) gaan.
Om te voorkomen dat iemand meteen weer onder invloed achter het stuur stapt, legt de politie de verdachte een rijverbod op, variërend van 1 uur tot 24 uur. Dit rijverbod geldt voor het besturen van alle voertuigen, dus ook een fiets. Vandaar dat naast de invordering van een rijbewijs ook altijd een rijverbod wordt opgelegd.

Nog 20 dagen gevangenisstraf tegoed

WAALWIJK: De Waalwijkse politie arresteerde dinsdagmorgen 22 mei een 32-jarige inwoner van Waalwijk De man werd gezocht voor een openstaand vonnis. Hij moest nog een gevangenisstraf van 20 ondergaan. De man is ingesloten overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor de tenuitvoerlegging van de straf.

Waalwijkse hennepkwekerij door politie opgerold

WAALWIJK: Bij een bedrijfscontrole in Waalwijk trof de politie in een bedrijfspand loods een hennepkwekerij aan. Dat gebeurde dinsdagochtend 22 mei 2007. De illegale wietplantage bestond uit vier zeecontainers, die opgesteld stonden in een loods. Het ging in totaal om 448 hennepplanten. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten werden voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Medewerkers elektriciteitsbedrijf Essent stelden vast dat er geknoeid was met de elektriciteitsmeter. Het vermoeden bestaat dat er illegaal stroom werd afgetapt. Op het moment van de ontdekking van de kwekerij waren er geen personen in het pand aanwezig. De politie heeft tot op heden nog geen arrestaties verricht, maar verwacht op korte termijn wel tot aanhoudingen over te gaan.

De hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in vele gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt.

De politie komt de kwekerijen op het spoor door eigen speurwerk door de wijkagenten. Daarnaast komen er ook tips binnen via 0900-8844 en via de meldlijn Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Deze tips worden gecombineerd met eigen recherche onderzoek en informatie van de deelnemende partners zoals gemeenten, woningbouwverenigingen en Essent.

Heftruckchauffeur raakt gewond bij bedrijfsongeval

WAALWIJK: Traumahelikopter, ambulance en politie rukten dinsdagochtend 22 mei 2007 om 11.30 uur uit voor een bedrijfsongeval aan de Professor Lorentzweg in Waalwijk. Een 35-jarige man uit Sprang-Capelle was daar zwaar gewond geraakt bij een bedrijfsongeval. Het slachtoffer had daarbij een hoofdwond opgelopen. De man was wel aanspreekbaar en gaf aan last van rug en nek te hebben. Uit onderzoek bleek dat de heftruckchauffeur bezig was met het verplaatsen van houten platen. De platen lagen in een magazijnstelling op een hoogte van circa 5 meter. Door nog onbekende oorzaak was een aantal platen van die hoogte naar beneden gevallen en bovenop de heftruck terecht gekomen, waarbij het slachtoffer gewond raakte. De man is door het medisch personeel gestabiliseerd en daarna per ambulance overgebracht naar het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg.
De politie informeerde de Arbeidsinspectie over het ongeval. Op verzoek van de Arbeidsinspectie heeft de politie de plaats van het ongeval nauwkeurig op foto vastgelegd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer