Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 22 mei 2007

22 May 2007


1. MER uitbreiding Essent Milieu ter inzage Gedeputeerde staten hebben het milieueffectrapport (MER) aanvaard dat Essent Milieu in Wijster heeft ingediend met de vergunningaanvraag voor de bouw van twee nieuwe verbrandingslijnen. Het betreft een uitbreiding van de bestaande installaties. De totale verbrandingscapaciteit zal circa 1.090.000 ton afval per jaar gaan bedragen.
De aanvaarding houdt in dat de rapportage aan de wettelijke eisen voldoet en dat de onderliggende stukken bij de aanvraag compleet zijn. Dat betekent dat het college nu de vergunningaanvraag in behandeling kan nemen.
Het MER en de milieuvergunningaanvraag van EMW liggen vanaf 23 mei gedurende 6 weken ter inzage. Gedurende die termijn kan iedereen zijn zienswijzen op het MER en de plannen van EMW indienen. De provincie betrekt deze zienswijzen bij de besluitvorming over de ontwerpmilieu-vergunning die dit najaar zal plaatsvinden. Gedeputeerde staten zijn overigens van mening dat binnen de geldende wet- en regelgeving er geen mogelijkheden zijn dit initiatief tegen te houden. Dit standpunt is overigens in de Provinciale statenvergadering van 20 december jongstleden reeds naar voren gebracht door Gedeputeerde staten.


2. Definitief Ontwerp Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan Drenthe 2007-2010
Gedeputeerde staten hebben vandaag het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan Drenthe (PVVP) vastgesteld. In het PVVP geeft de provincie Drenthe aan hoe het mobiliteitsbeleid er tot en met 2020 uit gaat zien. De provincie gaat daarbij uit van de kracht van de combinatie van de verschillende vervoerswijzen: de auto, de fiets en het OV. De reiziger staat hierin steeds centraal. Die moet zich veilig en snel kunnen verplaatsen naar werk, vereniging of naar de stad. Uit de inspraakreacties op het voorontwerp is gebleken dat de ambities voor het nieuwe mobiliteitsbeleid op breed draagvlak kunnen rekenen. De reacties hebben geleid tot een tekstuele aanscherping op een beperkt aantal punten, zoals de rol van transferia en de financiering.


3. Investeringsprogramma voor Regio Groningen-Assen Gedeputeerde staten hebben ingestemd met het concept Meerjaren Investeringsprogramma 2008-2015 (MIP) en de Ontwerp Begroting 2008 van het Nationaal stedelijk netwerk Groningen-Assen. Het gaat in het MIP om de regionale ambities op het gebied van bereikbaarheid, landschap en economie, met een totale omvang van circa 1 miljard euro. Gedeputeerde staten sturen het programma voor kennisneming aan Provinciale Staten.


4. Reactie op brief gemeente Emmen rond WABO Gedeputeerde staten hebben kennisgenomen van het standpunt van de gemeente Emmen omtrent de aankomende Wet Algemene bepaling omgevingsrecht (WABO). Gedeputeerde Tanja Klip-Martin zal de gemeente Emmen benaderen voor een gesprek met als inzet een goede samenwerking te geven aan de uitwerking van de WABO in Drenthe.

Eerdere besluiten

College wil in 2007 starten met aanleg vaartraject Erica-Ter Apel Als het aan het Drents college ligt gaat in 2007 de schop in de grond voor aanleg van de eerste fase van het vaartraject Erica-Ter Apel. Gedeputeerde staten stellen aan de Provinciale staten voor te beginnen met het bevaarbaar maken van 7 kilometer vaarweg tussen Ter Apel en Emmer-Compascuum. Het college stelt wel een aantal voorwaarden aan de start van de werkzaamheden. Zo moeten de betrokken deelnemers hun deel van de reserveerde middelen voor het gehele traject tijdig beschikbaar stellen. Ook wacht het college nog op een definitieve toekenning van de EFRO-bijdrage ter hoogte van 2.440.000 euro. De totale kosten voor de eerste fase (fase 1a) zijn geraamd op 6,1 miljoen euro. Gedeputeerde staten vragen daarom tevens aan de staten definitief 1,2 miljoen euro beschikbaar te stellen. Het overige geld is afkomstig van partners en van het Investeringsbudget Landelijk Gebied. De totale kosten van het bevaarbaar maken van de waterwegen tussen Erica en Ter Apel bedragen ongeveer 32 miljoen euro. Eerder dit jaar waren de staten al positief over de gefaseerde aanleg van deze ontbrekende schakel in het vaarwegennet.
De aanleg van de vaarweg Erica-Ter Apel is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Emmen en Vlagtwedde, de waterschappen Hunze en Aa's en Velt en Vecht, de provincies Groningen en Drenthe én de Stichting Recreatietoervaart Nederland.

Subsidie nieuwbouw Drents Archief
Gedeputeerde staten verlenen een subsidie van 1 miljoen euro voor de nieuwbouw van het Drents Archief. Met de nieuwbouw kan het Drents Archief haar cultuureducatieve activiteiten uitbreiden en een breder publiek trekken. Bovendien wil het college dat er een intensieve samenwerking ontstaat met andere instellingen in het Erfgoedkwartier van Assen, zoals het Drents Museum, het Drents Landschap en Drents Plateau.

Statutenwijziging Stichting Drents Museum Assen Het college van gedeputeerde staten heeft besloten het verzoek van het bestuur van het Drents Museum tot wijziging van de statuten ter goedkeuring voor te leggen aan Provinciale staten. Het bestuur krijgt met de wijziging de status van Raad van Toezicht. Dit bestuursmodel verhoogt de slagvaardigheid van de museumdirectie en biedt meer kansen voor het opzetten van een toegankelijke, herkenbare en publieksgerichte organisatiestructuur. Met de statutenwijziging komt het Drents Museum beter tegemoet aan de bepalingen in de Algemene Subsidieverordening van de provincie Drenthe.
Verder hebben Gedeputeerde staten ingestemd met het ontslag van het bestuurslid,
de heer ir. J. Barkhof wegens de statutair vastgestelde zittingstermijn.

Bestemmingsplan Sportlandgoed 't Swartemeer
Gedeputeerde staten hebben het bestemmingsplan Sportlandgoed 't Swartemeer van de gemeente Emmen goedgekeurd. Het bestemmingsplan voorziet in de planologische regeling voor een sport- en recreatiegebied, alsmede een bosgebied ter grootte van ongeveer 18 hectare.
Content Management Powered by CuteNews

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.