Gemeente Den Haag

Datum: 22 mei 2007

Wethouder Dekker (Onderwijs, Jeugd, Sport) concludeert:

Openbaar primair onderwijs Den Haag klaar voor verzelfstandiging

De 56 scholen voor openbaar primair- en (voortgezet) speciaal onderwijs kunnen, volgens het College van B&W, per 1 januari 2008 verzelfstandigen. B&W doen een voorstel daartoe aan de gemeenteraad. Een nieuw op te richten stichting zal de rol van schoolbestuur op zich nemen. De gemeenteraad blijft verantwoordelijk voor bijvoorbeeld besluiten over het al dan niet opheffen van openbare scholen.

"De verzelfstandiging zal het openbaar onderwijs slagvaardiger en herkenbaarder maken. Een sterker profiel kan de positie van het openbaar onderwijs verstevigen", aldus verantwoordelijk wethouder Dekker (VVD).

Dekker vindt dat van belang gezien de vitale rol die het openbaar onderwijs speelt: "Openbare scholen moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Ze moeten goed onderwijs bieden en zijn belangrijk in het samenspel tussen ouders, school en buurt. Zorg, opvang, welzijn, sport en cultuur moeten een duidelijke plaats hebben op de openbare school."

In 2004 werd het principebesluit tot verzelfstandiging genomen. Afgesproken werd om in 2007 te bezien of het primair openbaar onderwijs klaar is voor die stap. Volgens het College van B&W zal dat 1 januari 2008 het geval zijn. De Dienst Primair Openbaar Onderwijs is dan zo gereorganiseerd dat het goede ondersteuning kan bieden voor de scholen en het nieuwe bestuur. Ook in financieel opzicht is de nieuwe organisatie dan op haar taak voorbereid. Om de overgang geleidelijk te laten verlopen kan het bestuur over de jaren tot en met 2012 een vergoeding tegemoet zien van in totaal ruim 16 miljoen euro.

Na besluitvorming door de gemeenteraad over het voornemen tot verzelfstandiging vindt het (formele) inspraaktraject plaats. Daarna vindt het komend najaar definitieve besluitvorming plaats door de gemeenteraad.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Exterene Betrekkingen, Louis Hueber telefoon 070 - 353 2610