Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst komt met nieuw peuterspeelzaalbeleid

Peuterspeelzalen zijn belangrijke voorziening voor ontwikkeling van kinderen

De gemeente Bronckhorst vindt het van groot belang om alle Bronckhorster kinderen zo goed mogelijke ontwikkelingskansen te bieden. Peuterspeelzalen zijn een belangrijke voorziening in het totale aanbod van voorzieningen waarmee kinderen en hun ouders/verzorgers te maken krijgen. In Bronckhorst zijn 13 peuterspeelzalen die vallen onder vijf verschillende besturen/organisaties. Door de voormalige gemeenten werd verschillend omgegaan met het peuterspeelzaalwerk. Maximale groepsgrootten, het aantal betaalde leidsters op groepen, de hoogte van de ouderbijdrage en gemeentelijke subsidie als ook de uitgangspunten daarvoor, kwamen niet overeen. Daarom is de gemeente in samenwerking met de peuterspeelzaalorganisaties in Bronckhorst aan de slag gegaan met het opstellen van een nieuw peuterspeelzaalbeleid. Onlangs stemden b en w in met het plan. De raad bespreekt het peuterspeelzaalbeleid in augustus. In 2008 heeft de gemeente Bronckhorst bijna E 400.000,- geraamd voor peuterspeelzaalwerk.

De gemeente wil alle kinderen in Bronckhorst de mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. Het peuterspeelzaalwerk is een belangrijke voorschoolse voorziening die de ontwikkeling van kinderen maximaal ondersteunt. Zowel op kennis, lichamelijk als sociaal gebied leren kinderen er veel door elkaar te ontmoeten en samen te spelen. Daarom moeten zoveel mogelijk kinderen de peuterspeelzaal bezoeken. De gemeente vindt het belangrijk dat in de peuterspeelzaal al veel aandacht is voor de ontwikkeling van het kind. Zo kunnen eventuele achterstanden vroegtijdig worden gesignaleerd en wordt voorkomen of beperkt dat later problemen ontstaan. Hiervoor is een goede samenwerking met bijvoorbeeld consultatiebureaus, maatschappelijk werk en Bureau Jeugdzorg nodig en moet het vervolgonderwijs, het basisonderwijs, goed aansluiten. Dit heeft consequenties voor de kwaliteit en werkwijze van de afzonderlijke voorzieningen. In het peuterspeelzaalbeleid is dan ook opgenomen dat eenduidige afspraken moeten worden gemaakt, waarbij voor de peuterspeelzalen wel ruimte blijft voor een eigen gezicht dat past bij hun naaste omgeving.

Inkomsten
Peuterspeelzalen kennen twee inkomstenbronnen namelijk de ouderbijdrage en subsidie van de gemeente. In het nieuwe beleid streeft de gemeente naar een evenwichtiger verhouding dan nu geldt. Samen met de peuterspeelzaalorganisaties zoekt de gemeente het komende jaar naar een passende systematiek. Er kan gekozen worden voor een vaste ouderbijdrage of een inkomensafhankelijke ouderbijdrage. Als hierover meer bekend is, informeren de peuterspeelzalen ouders hierover.

Belangrijke uitgangspunten in het nieuwe peuterspeelzaalbeleid zijn onder andere: . Alle peuterpspeelzalen werken op minimaal ambitieniveau 1. Dat betekent dat er naast spelen en ontmoeten, expliciet aandacht is voor de ontwikkeling van peuters en het signaleren van eventuele ontwikkelingsachterstanden . De peuterspeelzaal is toegankelijk voor alle peuters vanaf 2 jaar en 3 maanden, vanaf die leeftijd mag een peuter maximaal 3 maanden op de wachtlijst staan . Groepen tellen maximaal 16 kinderen
. Groepen worden geleid door een professionele begeleider die ondersteuning krijgt van één vrijwilliger . Er is afgesproken dat alle peuterspeelzalen in 2009 over een pedagogisch beleidsplan beschikken . Gemeente en peuterspeelzalen gaan samen aan het werk om te zorgen dat geen enkele peuter buiten de boot valt door het opzetten van een goede zorgstructuur en een goede overdracht van consultatiebureau naar peuterspeelzaal naar basisonderwijs

Mening geven
Het peuterspeelzaalbeleid en de bijbehorende verordening voor de kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk liggen t/m 20 juni 2007 voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis in Hengelo Gld. In deze periode kunnen belangstellenden hun mening hierover geven. Voor een mondelinge reactie kunnen zij terecht bij mevr. R. Lenselink, afdeling Maatschappelijke ontwikkeling, tel. (0575) 75 04 83. Een schriftelijke zienswijze kan gericht worden aan b en w van Bronckhorst.

Hengelo Gld., 22 mei 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --