CDA

.jpg&tabid=157&mid=1006] 22 mei 2007 - Persbericht - Kwaliteit oppervlaktewateren : CDA tegen uitbreiding EU-lijst verboden stoffen

In een vandaag in eerste lezing aangenomen rapport stemde het Europees Parlement voor verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater in de Unie.

Ook moet de Commissie een grotere rol gaan spelen in het opstellen en evalueren van het communautaire beleid voor waterkwaliteit en hierbij minder aan de lidstaten overlaten. Lambert van Nistelrooij (leefmilieu) : 'De CDA-delegatie gaat niet akkoord met méér EU-regels en administratieve lasten voor de lidstaten." . De Commissie stelt in haar voorstel concentratielimieten in het grondwater vast voor 41 soorten pesticiden, zware metalen en andere gevaarlijke chemische stoffen die een groot risico vormen voor mens en dier. " Wij willen niet nog eens 21 andere stoffen daar aan gaan toevoegen. Wij hebben met de toepassing in Nederland van de Kaderrichtlijn Water een goed werkend systeem op poten. Dit moet niet nog eens onnodig worden verscherpt', aldus de europarlementariër.

Het Parlement nam een amendement aan van o.a. de christendemocraten dat ervoor moet zorgen dat de kosten die de richtlijn met zich meebrengt, binnen de perken blijven. Het amendement bepaalt dat prioritaire stoffen en verontreinigende stoffen die vrijkomen uit sedimenten ten gevolge van het scheepvaartverkeer, baggerwerkzaamheden of natuurlijke omstandigheden, niet onder de nieuwe richtlijn vallen. Van Nistelrooij : 'We willen dat deze sedimenten, zoals baggerslib, als uitzondering worden beschouwd en dus niet onder strengere regelgeving vallen dan die in Nederland. Dit is van groot belang voor onze havens.'

In de Kaderrichtlijn Water, die in 2000 is aangenomen, wordt bepaald dat lidstaten van de EU uiterlijk in 2015 bepaalde doelen voor milieukwaliteit moeten halen en uiterlijk in 2025 lozing, uitstoot en verlies van verontreinigde stoffen en gevaarlijke verontreinigde stoffen moeten beperken of geleidelijk stopzetten. In de voorgestelde richtlijn worden die stoffen geclassificeerd en worden maatregelen vastgesteld om de verontreiniging van oppervlaktewater terug te dringen.