Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 7 mei 2007

Mummery opent Bessensap 2007

Christine Mummery, hoogleraar ontwikkelingsbiologie, zal Bessensap openen met een lezing over stamcelonderzoek in de toekomst. Ook zal ze ingaan op de vraag of het moratorium op het creëren van embryo's voor onderzoek een belemmering is voor stamcelonderzoek. Nieuwe elementen op Bessensap: een paneldicussie over brongebruik in de journalistiek, filmmasterclasses en een workshop over wetenschapspopularisatie. Bessensap vindt plaats op 22 mei in NEMO te Amsterdam.

Naast presentaties van onderzoekers brengt Bessensap ook een paneldiscussie over wetenschapsjournalistiek. Journalisten, voorlichters en wetenschappers discussiëren over de vraag: 'Wanneer hoeft wetenschappelijk nieuws níet te worden gecheckt?' Met grote regelmaat verschijnen wetenschappers en hun werk in de media zonder enige vorm van 'wederhoor'. Een universiteit of professor geldt, óók in de wetenschapsjournalistiek, nog vaak als onbetwiste bron. Dit levendige debat met pittige zelfkritiek wordt georganiseerd door de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland.


*** Filmmasterclasses ***
Vorig jaar waren er al korte films te zien op Bessensap, dit jaar gaat het een stapje verder. De ingezonden filmpjes worden door een deskundige jury onder de loep genomen en beoordeeld. Door deze nieuwe masterclasses wordt de onderzoeker geconfronteerd met de keuzes die zijn gemaakt bij het maken van de film. De jury beoordeelt onder andere op opbouw, helderheid, creativiteit, verbeelding en cameragebruik. Aan het einde van de dag wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de finale van de 'traditionele' VWN-masterclasses.


*** Brain-based wetenschapspopularisatie ***
Science Center NEMO laat zien hoe inzichten over de werking van het menselijk brein als gereedschappen kunnen dienen om wetenschap tot leven te brengen voor een breed publiek. Tijdens de workshop wordt getoond hoe het toepassen van begrippen als 'leerstijlen', 'meervoudig intelligentie' en 'mind-mapping' in musea en andere leeromgevingen tot spannende wetenschapscommunicatie leidt.


*** Eurekaprijs ***
Net als vorige jaren wordt op Bessensap 2007 de Eurekaprijs toegekend aan de beste prestaties op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Met de Eurekaprijs wil NWO o.a. schrijvers, filmers, journalisten en wetenschappers aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek. Het totale prijzengeld bedraagt 27.500 euro en is beschikbaar gesteld aan het Eurekafonds door NWO, software bedrijf Furore en de Jos Withagen Stichting. Meer informatie over de Eurekaprijs is te vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.


*** Avondprogramma afgelast ***
Het avondprogramma met Marc Abrahams, hoofdredacteur van de Annals of Improbable Research, zal niet doorgaan. Door het wegvallen van de avondlezing, heeft de organisatie besloten ook het buffet te annuleren.


*** Bessensap ***
Bessensap is dé jaarlijkse ontmoeting van wetenschap met pers. De dag wordt georganiseerd door NWO en de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland. Plaats van handeling is science center NEMO. Het volledige programma is te vinden op www.nwo.nl/bessensap. Journalisten kunnen zich via internet gratis aanmelden als bezoeker.


---
Nadere informatie voor de pers:


- Kim van den Wijngaard (NWO, organisatie Bessensap)
- +31(0)70 344 0542, wijngaard@nwo.nl

- Hein Meijers (NWO, initiator Bessensap)

- +31(0)70 344 0729, hein.meijers@nwo.nl

- www.nwo.nl/bessensap (o.a. aanmelden als bezoeker, programma en laatste nieuws)
- www.nwo.nl/eurekaprijs (o.a. persbericht over de genomineerden 2007 en eerdere winnaars)

07-23

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag