Universiteit Maastricht


Promotie mw.drs. Samiah Shadid
in de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences.
Titel: "Fatty Acid and Glucose Metabolism in Upper Body Obesity - Effects of diet and exercise compared to pioglitazone administration"
Promotores: prof.dr. C.D.A. Stehouwer; prof. M.D. Jensen, Mayo Medical School, Rochester, USA. Woensdag 23 mei 2007 14.00 uur

Obesitas (vetzucht) is een toenemend probleem, dat zeker in Nederland ernstig onderschat wordt. Lichaamsvet rondom de buik is 'gevaarlijker' voor de gezondheid dan op benen/billen, maar het is niet bekend wat die verdeling bepaalt. Wel blijkt uit onze onderzoeken dat vetopname bij mannen en vrouwen verschilt. Bij vrouwen wordt vet in vetweefsel ongeveer 70% makkelijker opgenomen dan bij mannen en wordt het gelijkmatiger verdeeld; mannen nemen meer vet op in buik dan in benen. Een gematigd dieet en lichaamsbeweging blijken substantiële effecten te hebben op de vet- en suikerstofwisseling; al vanaf 5% gewichtsverlies kan suikerziekte voorkomen of genezen worden. Dit overtreft de werking van 'stofwisselingsverbeterende' geneesmiddelen. Andere effecten van geneesmiddelen worden niet behaald met dieet/lichaamsbeweging, maar het is onduidelijk of deze de gezondheid ook gunstiger beinvloeden.

Caroline Roulaux
Pers & Wetenschapscommunicatie

Universiteit Maastricht
Communicatie & Relatiebeheer
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht
Tel: +31 43 388 5229 (mob +31 6 4602 4992) Fax: +31 43 388 5225 e-mail: caroline.roulaux@ssc.unimaas.nl
website: http://www.unimaas.nl