Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 mei 2007

Debat: Internationaal perspectief Nationaal Historisch Museum

Debat op 23 mei 2007, Felix Meritis, Amsterdam

Prominente vertegenwoordigers van belangrijke internationale musea zullen een nieuw licht werpen op de discussie rond het in Nederland op te richten Nationaal Historisch Museum. SICA en de Museumvereniging brengen bovendien voor het eerst plannenmakers uit verschillende steden in Nederland bij elkaar.

Aan het woord komen: Jorge Wagensberg, directeur van CosmoCaixa Barcelona (Europees Museum van het jaar 2006); Simone Mergen, hoofd educatie van het Haus der Geschichte in Bonn; Neil MacGregor, directeur British Museum (o.v.); Patricia Sitruk, directeur Cité nationale de l'histoire de l'immigration in Parijs. Verder spreken: Wim van der Weiden, schrijver van het plan voor het nieuwe museum dat in september door de Tweede Kamer werd goedgekeurd; Peter Sigmond, directeur collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam en Jan Vaessen, directeur Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Ook het nieuwe kabinet vindt dat er een Nationaal Historisch Museum moet komen. Over het hoe, wat, en waar weten we meer wanneer minister Plassterk zijn beslissing bekend maakt over de door hem gevraagde plannen van de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Arnhem. Wat is de voorgeschiedenis van deze bijzondere tenderprocedure? Wat is de meningsvorming tot nu toe in de politiek, museumwereld en publieke opinie? Wat kunnen wij leren van al langer bestaande Nationaal Historische Musea in het buitenland? Welke visies en argumenten speelden destijds een rol bij de totstandkoming van die musea, tot welke concrete uitwerkingen heeft dat geleid en wat vinden buitenlandse experts van de Nederlandse aanpak? Experts uit binnen- en buitenland zullen deze vragen beantwoorden in tweegesprekken onder leiding van Hans Maarten van den Brink.

Meer informatie:

Internationaal perspectief Nationaal Historisch Museum

Datum: woensdag 23 mei: 14.00 -1 7.00 uur, aansluitend borrel (ontvangst 13.30 uur)

Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Organisatie: Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA en Museumvereniging

Aanmelden/ vragen: E post@sica.nl T 020 6164 225

Toegang: Gratis

Voertaal: Engels