Lancering landelijk Kenniscentrum gemengde scholen

15.05.2007 / 15:26 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ced groep

Ced groep

http://www.cedgroep.nl/

Rotterdam, 15 mei 2007

Lancering landelijk Kenniscentrum gemengde scholen
Want succesvolle integratie begint op school!

Woensdag 23 mei opent staatssecretaris Sharon Dijksma officieel Kenniscentrum gemengde scholen. Dit centrum werd onlangs opgericht in opdracht van het ministerie van OCW om segregatie in het onderwijs tegen te gaan. Vanaf de lancering vormt het Kenniscentrum en de website, www.gemengdescholen.nl, hét centrale punt om succesvolle integratie op scholen te stimuleren.

Over de invulling ervan discussiëren staatssecretaris Dijksma en betrokkenen vanuit verschillende invalshoeken (politiek, schoolpraktijk, beleid, ouders) tijdens een inhoudelijk debat. Wat is het belang van het mengen van scholen? En hóé realiseren we dat?

De Sint Janschool in de Amsterdamse Baarsjes is deze ochtend het toneel van een inhoudelijke én feestelijke lancering. Het is één van de scholen die zich door een succesvolle lobbyactie van ouders ontwikkelde van 'zwart' tot 'gemengd'. Ouderinitiatieven boeken vaak succes wanneer zij zich hard maken voor het mengen van hun buurtschool, zo blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum. Rond 2000 waren er slechts enkele ouderinitiatieven, maar vanaf schooljaar 2003-2004 groeit dit aantal gestaag. Momenteel zijn er vijfendertig acties op dit gebied bekend in negen steden. De werkwijze is vaak als volgt: een groepje 'witte' ouders schrijft zich gezamenlijk in op een goede 'zwarte' school en werven ondertussen meer ouders. En de sneeuwbal rolt. Gemeenten kunnen hier een belangrijke stimulerende en ondersteunende rol bij spelen.

Een duidelijk voorbeeld van een succesvolle aanpak is te zien in Rotterdam. De gemeente zet consulenten in ter ondersteuning van ouderinitiatieven. Het resultaat in 2006? Vijftien acties om scholen te mengen, ten opzichte van drie in de rest van het land. De conclusie: samenwerking van alle betrokkenen leidt tot succes. Voor het Kenniscentrum is hierin een belangrijke rol weggelegd. Zo ontwikkelt het centrum op basis van onderzoek handreikingen voor ouders, gemeenten en later ook voor scholen en schoolbesturen. Daarnaast organiseert het centrum bijeenkomsten en beantwoord vragen uit het veld over dit onderwerp.

Noot voor de pers:
Het Kenniscentrum is een initiatief van: CED-Groep, DSP-Groep en Walraven&Haest. Namens het ministerie van OCW nodigen wij u van harte uit voor de lancering van het landelijke Kenniscentrum gemengde scholen op woensdag 23 mei as. De inloop is vanaf 10.00 uur, het programma duurt van 10.30 - 12.30 uur. Wij stellen het op prijs als u ons laat weten dat u komt. Mail of bel Mickelle Haest (m.haest@chello.nl, 06-23157678). Ook voor inhoudelijke vragen kunt u bij haar terecht. Contactpersoon OCW is: de heer B. Brehm, e.brehm@minocw.nl, 070-4123.957.
Kijk ook op www.gemengdescholen.n

Locatie: Sint Janschool
Kortenaerstraat 30 - 32
1057JN Amsterdam
tel. 020 6187481