Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Feestelijke opening eerste Zoneparc voor Cluster 4 school

Instituut Mr. Schats aan de Hollands Tuin in Rotterdam IJsselmonde is de eerste cluster 4 school in Nederland met een Zoneparc.

Het Zoneparc wordt op woensdag 23 mei a.s. om 12.00 uur officieel geopend door Burgemeester I. Opstelten.

Het openingsfeest wordt voor de kinderen van de school muzikaal omlijst door DJ Aart en de bokser Don Diego zal met de leerlingen een sportief optreden verzorgen.

Een Zoneparc is een nieuw innovatief ingericht schoolplein op basis van drie verschillende zones; een blauwe zone (multi activiteiten zone), een gele zone (chill-out zone) en een rode zone (sport zone). Het concept is in Groot Brittannië ontwikkeld om op een laagdrempelige manier toegang te bieden tot sport, beweging en spel. Op basis van de goede resultaten heeft de overheid ervoor gezorgd dat in Engeland reeds 350 basisscholen een Zoneparc hebben. De Zoneparc Foundation Nederland streeft er voornamelijk naar om de Zoneparcs te realiseren in achterstandswijken of drukke stadscentra met weinig buitenruime. De buurt krijgt buiten schooltijd ook toegang tot het schoolplein, dit wordt gerealiseerd in samenwerking met de lokale gemeente. Uit onderzoek blijkt dat het concept een positief effect heeft op sociale integratie, verhoging van fysieke activiteit, ontwikkeling van creativiteit en het afnemen van pesten en geweld.

Het Instituut Mr. Schats, locatie Zuid, is een onderdeel van HORIZON en is een school voor cluster 4 onderwijs (onderwijs aan kinderen met ernstige gedragsproblemen). Instituut Mr. Schats verzorgt onderwijstrajecten voor leerlingen in de basisschool- en brugklasleeftijd. De school op de locatie Zuid telt op dit moment 95 leerlingen.

Het eerste Zoneparc bij een cluster-4 school is mede mogelijk gemaakt door Nike, Quota en de afdeling JOS (jeugd, onderwijs en samenleving) van de gemeente Rotterdam.