Vereniging Milieudefensie


Kamer start inhoudelijke behandeling eerste burgerinitiatief

Milieudefensie presenteert plan voor omschakeling veehouderij

Amsterdam, 16 mei 2007 ­ De Tweede Kamer start op woensdagmiddag 23 mei met de inhoudelijke behandeling van het eerste burgerinitiatief in de parlementaire geschiedenis. Milieudefensie en haar jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief hebben succesvol een plan ingediend om de kamer te vragen voor omschakeling van de bio-industrie te kiezen. De organisaties zullen het plan in een ingelaste vergadering van de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inhoudelijk toelichten.

Milieudefensie en JMA zijn half september vorig jaar het burgerinitiatief Stop Fout Vlees gestart. Het burgerinitiatief wordt ondersteund door 106.975 Nederlanders en is dit voorjaar ingediend bij de Tweede Kamer. De politiek wordt verzocht om te kiezen voor een veehouderij zonder dierenleed, zonder milieuvervuiling en zonder import van veevoersoja die ten koste gaat van tropische bossen. Met een burgerinitiatief kunnen minimaal 40.000 mensen samen een voorstel op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Alle Kamerleden moeten dan stemmen over het voorstel. Het burgerinitiatief over de veehouderij is het eerste dat daadwerkelijk door de Tweede Kamer behandeld gaat worden.

In de notitie 'Boeren met toekomst' heeft Milieudefensie de haalbaarheid van haar voorstel aangetoond. Daarbij is gebruik gemaakt van input van het Landbouw Economisch Instituut. Uit het onderzoek blijkt dat een geleidelijke omvorming van de bio-industrie tot een milieu- en diervriendelijke veehouderij óók voor boeren gunstig uitpakt.


*Wie:* Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief (JMA).


*Wat: * Inhoudelijke presentatie burgerinitiatief voor omschakeling veehouderij voor vaste

Kamercommissie voor LNV


*Waar:* Kappeyne van de Coppellozaal, Gebouw Tweede Kamer, Plein 2, Den Haag.


*Wanneer:* Woensdag 23 mei van 12:30 tot ca. 14:00 uur


*Meer info:* www.stopfoutvlees.nl of www.milieudefensie.nl/landbouw

Na de presentatie van woensdag zal de Tweede Kamer de plannen van Milieudefensie laten doorrekenen. Naar verwachting worden de uitkomsten vervolgens in september inhoudelijk bediscussieerd met de Kamercommissie en zal de Kamer in oktober plenair beslissen over het ingediende burgerinitiatief.


*--------------------------------------------------------------