Frans Timmermans: "Europa is niet van anderen"

"Om te ontdekken wat wij, Europeanen, delen, moeten wij ons eerst meer bewust zijn van de verschillen en daarvoor oprechte belangstelling tonen". Dat zei staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans maandagochtend in een rede voor de Berlijnse Humboldt-universiteit.

In zijn rede, getiteld: "Das Europa der Anderen" noemt hij het einde van de Europese tweedeling met de toetreding van de voormalige oostbloklanden het grootste succes van ruim een halve eeuw Europese integratie. Maar de EU zelf is daardoor ook veranderd. Aanvankelijk werd de natiestaat in West-Europa vooral gezien als belemmering voor Europese integratie, terwijl voor de nieuwe lidstaten de natiestaat een symbool van de herwonnen vrijheid is.

"Vooruitgang is het grijpen van de kansen van het heden en het afweren van de bedreigingen van morgen. Om dat te doen moet Europa zichzelf heruitvinden." Dat vereist volgens Timmermans aanpassing van de huidige verdragen. Het probleem is dat de discussie daarover de tegenstellingen uitvergroot en het zicht op het Europa van de idealen ontneemt. Een snelle oplossing is daarom gewenst.

Timmermans maakte duidelijk dat verdragswijziging noodzakelijk is, maar dat een nieuw verdrag qua vorm en inhoud wezenlijk van de verworpen grondwet moet afwijken. Hij noemde vijf Nederlandse wensen voor wijziging. Met een nieuw verdrag kan Europa zich volgens Timmermans weer richten op wat Europeanen bindt.

Eerder op de dag sprak Timmermans met de Duitse staatssecretaris Silberberg en nam hij deel aan een bijeenkomst van Silberberg met de leden van de vaste Commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer, op werkbezoek in Berlijn. De Kamerleden brachten hun positie nadrukkelijk bij het Duitse voorzitterschap onder de aandacht. Woensdagochtend 23 mei debatteert de Kamer met de staatssecretaris over de verdragsonderhandelingen op basis van een brief van het kabinet.

De volledige speech is te lezen via www.minbuza.nl/nl/actueel/speeches

Op www.nederlandineuropa.nl is meer informatie en discussie over Europa te vinden.

Noot voor redacties (