Gemeente Goes

Record aantal leerlingen Goese basisscholen legt praktisch verkeersexamen af

Op de ochtenden van 23, 24 en 30 mei as. leggen de leerlingen van de Goese basisscholen het praktisch verkeersexamen af.

Het praktisch verkeersexamen wordt dit keer voor het tiende achtereenvolgende jaar gezamenlijk door de Goese basisscholen afgelegd. In dit jubileumjaar neemt een recordaantal van ruim 475 leerlingen deel aan het examen. Voor het eerst doet ook De Tweern, school voor speciaal basisonderwijs, mee met maar liefst 63 leerlingen.

Op woensdagmorgen om kwart voor negen staat de eerste leerling van de Koelmanschool met zijn fiets klaar op de parkeerplaats bij sportpunt Zeeland. Hij is de eerste die het examen moet afleggen. De leerlingen van groep zeven of acht van achttien Goese basisscholen moeten een parcours van ongeveer zes kilometer afleggen in het Goese verkeer. De route is een traject langs de scholen voor voortgezet onderwijs. Onderweg krijgen de kinderen te maken met spoorwegovergangen, drukke kruispunten, fietsoversteekplaatsen en rotondes. De leerlingen, die allemaal rijden op een van te voren goedgekeurde fiets voorzien van een Ok-sticker, zijn in het verkeer herkenbaar aan hun oranje hes met rugnummer.

Langs de route zijn er zeven controleposten waar ouders opletten of de leerlingen zich goed aan de verkeersregels houden. Voorafgaand aan de examenroute doen de kinderen op het parkeerterrein van het Sportpunt mee aan het onderdeel Goes-fiets-Veilig dat uit acht fietsvaardigheidsoefeningen bestaat. De oefeningen zijn bedoeld om de scholieren een betere fietsbeheersing aan te leren. Als zij deze fietsvaardigheidsoefeningen met goed gevolg afleggen krijgen zij het certificaat Goes-fiets-Veilig uitgereikt.

De organisatie wordt verzorgd door de gemeente Goes in samenwerking met de docenten van de deelnemende klassen. Per ochtend zorgen 27 ouders voor de controle. Ook de politie en EHBO-ers houden een oogje in het zeil.

Over twee weken krijgen de leerlingen te horen of ze zijn geslaagd. Leerlingen die slagen ontvangen het verkeersdiploma. De school die de beste resultaten behaalt verdient de wisselbeker van de gemeente.